Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 28. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rég nem látott szárnyalás volt a tőzsdéken, az euró és a forint is erősödött

Rég nem látott szárnyalás volt a tőzsdéken, az euró és a forint is erősödött

Az EKB elnöke repítette tegnap a tőzsdéket, olyannyira, hogy Nyugat-európa 2 és 4 százalék fölötti emelkedéssel zárt, de New York is több mint 1,5 százalékos pluszban zárt és a magyar tőzsde is kivette a részét a jelentős emelkedésből.

Mario Draghi ugyanis azt mondta, hogy mindent megtesz az euróövezet megóvásáért. Úgy véli, a hatékony segítséget akadályozza a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje. Elemzők szerint az EKB elnöke arra utalt, hogy a bank kész beavatkozni az államadósság-piacon a hozamok leszorításáért. Draghi szavait az IMF is üdvözölte és erősödött az euró és a forint is a spanyol és az olasz állampapírok hozama pedig csökkenni kezdett a másodlagos piacon, de meredek ívben csökkentek a magyar és az euróövezeti CDS árazások is. A magyar CDS 490 bázispont alatt mozgott. Közben megszólalt Jose Manuel Barosso az uniós végrehajtó testület elnöke is, aki azt mondta, hogy Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, hogy a még nagyobb problémákat elkerülje, és az Európai Bizottság mellette áll ebben az ügyben. Az IMF küldöttség szeptemberben tér vissza Athénba. Makroadatokból sem volt hiány. Jó hír, hogy múlt héten 388 ezerről 353 ezerre csökkent az újonnan regisztrált munkanélküli segélykérelmek száma Amerikában, szintén kedvező hír volt, hogy a tartós cikkek rendelésállománya 1,6 százalékkal bővült. Az már kevésbé volt jó, hogy a várt 0,2 százalékos emelkedés helyett 1,4 százalékkal csökkent a függőben lévő lakásértékesítések indexe júniusban. A nyersanyagárak is megpattantak, az amerikai könnyűolaj bőven 89 dollár fölött van, a Brent már a 106 dolláros szintet súrolja. Nagyot drágult az arany is, az unciánkénti jegyzés most 1619 dollár.

Az államcsődtől tartó görögök júniusban folytatták pénzük kimenekítését a bankokból, a betétállomány 4 százalékkal 156 milliárd euróra esett a május végi 163 milliárdról - ezt mutatják az Európai Központi Bank adatai. A görög bankok betétállománya hat éve a legalacsonyabb szinten van. A többi ingatag helyzetben lévő országban eltérő képet mutat a betétállomány alakulása. Az euróválság elmélyülésével Írországban 2 százalékkal, Portugáliában 3,5 Spanyolországban pedig 0,5 százalékkal fogytak a magánbetétek júniusban, ugyanakkor Olaszországban 2 százalékkal emelkedtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.