Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 30. 15:01, csütörtök | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

Rally: Szabó Krisztián: Elsőre egy fantasztikus negyedik hely

Rally: Szabó Krisztián: Elsőre egy fantasztikus negyedik hely

Csomós Mixi és Nagy Attila sokakat meglepve berobbant az R5-ös autók élmezőnyébe a Salgó Rallye-n. Az East Motorsport Kft csapatvezetője, Szabó Krisztián foglalta össze a versenyüket.

Nagyon várta már a csapat és a fiúk is, hogy elrajtoljon a 2020-as versenyszezon. Mivel telt a Salgó Rallye előtti időszak?

Kisebb teszteket iktattunk be Mixiék felkészülési programjába, két alkalommal is edzhettek a srácok. Egy Rally3-as sprintverseny, valamint egy kb. 40 kilométeres teszt jelentette nekik az autós felkészülést. Az első éles bevetés előtti napok természetesen a csapatnál is fokozott izgalommal teltek, hiszen végre a „nagyok” között versenyezhettünk, ahová gyerek kora óta vágyik az ember... Teljesen más most a helyzetünk, mint az elmúlt években. Kis létszámú saját csapatként nagyon összeszedetten kell készülnünk minden téren, mindenről magunknak kell gondoskodnunk.

Miután megérkeztetek Salgótarjánba megkezdődtek az átvételek és a pályabejárás. Ezek után hogyan alakult a verseny a páros számára?

A pénteki megérkezésünkkor egyből láthattuk, hogy több, mint változatosak lesznek a futamon a körülmények. A fiúk azt tapasztalták a gyorsaságik feltérképezésekor, hogy nem éppen ideális, pályaautózásra kell készülniük, esélyes volt, hogy a hosszú, szorospataki pálya, valamint a gumitaktika fogja eldönteni a verseny végkimenetelét. Sokakhoz hasonlóan mi is a 26 kilométeres pályára választottunk gumikat, aztán ha szerencséje volt az embernek, akkor a másik két gyorsaságira volt két alkalmas pótkerék. Sokat gondolkodtunk és variáltunk, de utólag azt mondhatom, hogy jó döntéseket sikerült meghoznia a csapatnak. A Hankook abroncsok pedig bizonyították, hogy mostoha körülmények között és defektveszélyes helyzetekben is remekül helytállnak. Összességében jól sikerült a versenyünk. Pláne annak fényében, hogy a nevezési listán csaknem harminc R5-ös autó szerepelt, amelyeknek a volánjánál sokszoros lengyel, szlovák és magyar bajnokok is ültek. Nagy dolognak tartom és bizakodásra ad okot, hogy egy ilyen illusztris társaságban tudtak a srácok kétszer is abszolút második időt autózni a szakaszokon, a verseny végén pedig az összetett negyedik helyén intették le őket. Első nekifutásra, rutintalanul, kis csapatként, ekkora nevek között, ez egy fantasztikus eredmény.



Nagy volt az öröm a célban?

Természetesen igen, de miután mindenki hazatért szerdáig nem is beszéltünk egymással. Mindenki próbálta a maga módján feldolgozni a sikert. Aztán nekiláttunk, hogy elemezzük a szakaszokon készült felvételeket, találtunk még elhagyott másodperceket. Láttunk még némi bizonytalanságot a féktávokon és a kanyarokban, de azt gondolom, hogy ez a kilométerek gyűjtésével majd simulni fog és tovább tud gyorsulni Csomós Mixi és Nagy Attila a Skoda Fabia R5-el.

Már Miskolcon ez lesz a feladat?

Igen, nagyon készülünk a soron következő miskolci futamra. Az autó gyakorlatilag karc és technikai hibáktól mentesen abszolválta a Salgó Rallye-t, egyetlen matrica sérült meg a lökhárító sarkán. Remélem ettől nagyobb gondunk soha nem lesz, mert így nem azt kell számolgatni, hogy menni az anyagi kár, hanem önfeledten tudunk örülni a szép eredménynek. A miskolci pályákat ismerjük, szeretjük, tavaly is mentek már rajta a fiúk, és nagyon szeretnénk, ha tisztességesen állnának helyt a Skodájukkal.



Egyre inkább feszültségkeltőnek érezzük a hazai rallyesportban azt, hogy a futamok előtti tiltott pályabejárás aggasztó méreteket ölt. Ez már nem is rallye, hanem közelít pályaautózáshoz, annyira ismerősek egyeseknek a gyorsasági szakaszok. Ezzel az a baj, hogy aki nem megy bele ebbe a játékba, csak a megengedett három alkalommal megy végig - az engedélyezett időben - a szakaszokon, az nagyon lemarad a versenyen. Mi nem szeretnénk ebben részt venni, és nagyon örülnénk annak, ha érdemi lépések történnének az illegális tréningezések kordában tartására, illetve visszaszorítására.

Ígérjük, hogy mi ott leszünk a következő futamon is és egy alapos, de a szabályok adta keretek közötti itinerírás után, augusztusban is 100%-os erőbedobással támadunk.



Köszönjük együttműködő partnereinknek:

East Motorsport Kft, CIKS Kft, ZÉG Kft, AURUM FRONS GRAND KFT, Északmagyar Téglaipari Kft, BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft, Magyar Trans Kft, Heda-Sped Kft, Tau-Trade Bt, SFT Spannsysteme Kft, Épgép-Komplex Kft, Alu Casting Support Kft, Progast Kft, Por + Fém Kft, Sárospatak Város Önkormányzata, BIGPUSH Kft, Tiger Tools Kft, Juhász Média Kft, MUT Hungária Kft, ÁZRÁ Kft, ASAP Hungária Kft, Lotte Kft, RSZ- Kő Kft, HANKOOK Racing Tires-RTH Versenyabroncs Kft, MOL Racing Kft.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Címkék: autósport, rally

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.