Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 30. 06:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Putyin: még mindkét irányba billenhet a járványhelyzet

Putyin: még mindkét irányba billenhet a járványhelyzet

A Covid-19-fertőzöttek száma csökken ugyan Oroszországban, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet

- figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a védekezésről a kormány illetékeseinek bevonásával szerdán megtartott videokonferencián.
Az újonnan kimutatott fertőzések száma a májusi csúcsidőszak óta gyakorlatilag a felére csökkent, de nem szabad sietni az egészségügyi óvintézkedések feloldásával, mert még távolról sem sikerült az ország összes régiójában stabilizálni a növekedés ütemének csökkenését - mondta.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a Gamaleja Intézet oltóanyagának feltételes állami bejegyzése augusztusban várható, ezt követően kezdődik a szer kipróbálása 1600 emberen. A gyártás megkezdését szeptemberre tervezik.

Beszámolója szerint a novoszibirszki Vektor tudományos központ által kifejlesztett vakcina tesztelését a tervek szerint szeptemberben fejezik be. Ugyanebben a hónapban fogják bejegyezni, az első tételt pedig októberben gyártják le.

Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Vektor virológiai és biotechnológiai intézet vezetője a nap folyamán a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, arra számít, hogy ennek az oltóanyagnak a tömeggyártása az év végén, vagy 2021 elején kezdődhet meg.

Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5475-tel 828 990-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Az aktív esetek száma 2810-zel 194 984-re csökkent. A halálozások száma 169-cel 13 673-ra, a gyógyultaké pedig 8116-tal 620 333-ra emelkedett. Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy az országban mintegy háromezren vannak lélegeztetőgépen.

Golikova azt mondta, hogy halálozási ráta nem éri el a 2,5 százalékot, ami "jelentősen alacsonyabb, mint a világ egy sor országában".

Anna Popova tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője rámutatott, hogy a Covid-19 terjedési sebesség a tizede a május 10-én mértnek, vagyis 7-ről 0,7 százalékra csökkent.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy augusztus végéig nem szándékozik feloldani a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat. Helyettese, Vlagyimir Jefimov úgy fogalmazott, hogy Moszkva 90-95 százalékban "megnyílt".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.