Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Február 18. 14:02, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Putyin Budapesten - Schetyna: a látogatás a gázszállítási feltételek javítását szolgálta

Putyin Budapesten - Schetyna: a látogatás a gázszállítási feltételek javítását szolgálta

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása a nagyon kedvezőtlen magyar-orosz gázszállítási szerződés javítását szolgálta - mondta lengyel külügyminiszter szerdán egy rádióinterjúban, és rámutatott arra, hogy Magyarország nem szegi meg az Oroszország ellen bevezetett szankciókat és az uniós szerződéseket.

Grzegorz Schetyna a lengyel közszolgálati rádióban kifejtette: a jelenleg érvényes magyar-orosz gázszállítási szerződés feltételei kissé eltérnek a hasonló lengyel-orosz szerződésben foglaltaktól, Magyarországnak eddig a le nem hívott gázmennyiségért is fizetnie kellett.
Schetyna azt is mondta, hogy Magyarország „diverzifikálja” politikáját: a gazdaságpolitikáját Oroszországgal együttműködve próbálja folytatni, "politikailag" azonban az európai uniós tagságát hangsúlyozza.
A miniszter határozottan elutasította a műsorvezető állítását, amely szerint Magyarország Oroszország-politikája sérti az európai szolidaritást.
"Ez nem így van, ezt teljesen egyenesen mondom" - fogalmazott. Részletekben nem bocsátkozva megjegyezte viszont, hogy a magyar-orosz kapcsolatok "valóban túllépnek az Európai Unió bizonyos működési normáin".
A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta minden európai ország szuverén külpolitikájának fontosságát. Ebben az összefüggésben nyilatkozott a visegrádi együttműködésről is, aláhúzva, hogy a tagországok között megnyilvánuló nézeteltéréseknél fontosabb a "közös nevezők keresése".
Vlagyimir Putyin budapesti meghívásával összefüggésben a műsorvezető azt firtatta, hogy a lengyel külügyminiszter elítéli-e Orbán Viktor magyar miniszterelnököt vagy sem. Grzegorz Schetyna rámutatott az ukrajnai tűzszüneti helyzet drámaiságára, és ezzel kapcsolatban nagyon nehezen meghozott döntésnek nevezte az orosz államfő budapesti meghívását.
A lengyel külügyminiszter szerint belpolitikailag kockázatos Orbán Viktor Oroszország-politikája. Mint hangsúlyozta, Magyarországnak joga van önállóan döntenie külpolitikájáról, bár „magas fokú kockázata van ennek a játéknak”. Grzegorz Schetyna azonban nyomatékosította: a felelősséget az Orbán-kormánynak kell vállalnia, a választásokkor a kabinet tagjainak kell számolniuk a következményekkel.
Orbán Viktor csütörtöki varsói látogatásának várható fő témájaként Schetyna a visegrádi együttműködést, ezen belül az energiabiztonsági szolidaritást nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).