Városlista
2020. április 4, szombat - Izidor

Hírek

2017. Július 06. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítja jelenti:

Pokol a bikák számára a híres pamplonai bikafuttatás állatvédők szerint

Pokol a bikák számára a híres pamplonai bikafuttatás állatvédők szerint

\"Pokol\" a bikák számára a pamplonai San Fermín-ünnep, amely bikafutatásairól lett világhírű

- vélik azok az állatvédők, akik szerdán tiltakozást rendeztek az észak-kelet spanyolországi város főterén, egy nappal a rendezvény ünnepélyes megnyitója előtt.

Az AnimaNaturalis és PETA nevű állatvédő szervezetek mintegy száz aktivistája félmeztelenül, vörös festékkel bekenve vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, és a viadalokon használatos dárdákat törtek ketté.

Az állatvédők követelik a bikaviadalok eltörlését, Vér nélküli San Fermínt elnevezésű kampányukhoz eddig 150 ezer aláíró csatlakozott. Petíciójukat átadták a városi önkormányzat képviselőjének.

A város védőszentjének tiszteletére szervezett július 6-tól július 14-ig tartó rendezvényekre mintegy 1,5 millió látogatót vár a 200 ezer lakosú város.

A mintegy 425 különböző program közül a legtöbb embert a bikafuttatások vonzzák, amelyeket nyolc egymást követő reggelen rendeznek péntektől kezdve.

Tavaly ezeken összesen több mint 16 ezren indultak, a legzsúfoltabb napon 2700-en futottak a bikacsorda elől a szűk, macskaköves utcákon. A befutó a városi arénában van, ahol délutánonként viadalokat rendeznek.

Az aréna bejáratánál áll a világhírű író, Ernest Hemingway szobra, akinek Fiesta című műve tette világszerte ismerté a bikafuttatást.

A spanyol közszolgálati televízió 37 éve közvetíti élőben az eseményt, ezalatt 273-an sérültek meg a bikák szarvától és négyen vesztették életüket. Az utolsó haláleset 2009-ben történt.

A kilenc napos rendezvénysorozat idejére Pamplona belvárosa megtelik mulatozó, iszogató emberekkel. Az elmúlt években a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt Joseba Asiron polgármester kampányt hirdetett az agresszió ellen.

Idén több biztonsági kamerát helyeznek el a városban, és 3500 rendőr vigyáz a biztonságra, köztük sok civilruhás, valamint kérték a sajtó és a civilek közreműködését is a békés ünneplés érdekében.

A San Fermín-ünnepet egy jelzőrakéta kilövésével nyitják meg csütörtök délután, erre az eseményre is több százezer embert várnak Pamplona belvárosába, ahol az alkalomba a lakók bérbe adják balkonjaikat a turistáknak.

Egy főtérre néző erkélyért a megnyitó idejére akár több száz eurót is elkérnek. A bikafuttatások útvonalán lévő balkonok ára pedig 85-150 euró között mozog.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 17:12, szombat | Külföld

Kínában a járvány halálos áldozataira emlékeztek

A koronavírus-járvány halálos áldozataira emlékeztek Kínában szombaton.

2020. Április 04. 15:06, szombat | Külföld

Virtuálisan lehet bebarangolni a leghíresebb egyiptomi lelőhelyek és múzeumok egy részét

Virtuálisan lehet bebarangolni Egyiptom leghíresebb régészeti lelőhelyeinek és múzeumainak egy részét az észak-afrikai ország turisztikai és régiségügyi minisztériuma által elindított kezdeményezés keretében.

2020. Április 04. 14:07, szombat | Külföld

Donald Trump: ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése a járvány idején

Ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése az új típusú koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban

2020. Április 04. 11:01, szombat | Külföld

Egyetlen nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a halottak száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban egy nap alatt csaknem 1500-zal nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek esti összesítése szerint. Közben Oregonban egy 104 éves férfi meggyógyult.