Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 28. 14:22, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Pillanatokon belül láthatjuk a rákos sejteket?

Pillanatokon belül láthatjuk a rákos sejteket?

Egy bizonyos spray segítségével a jövőben könnyebben fel lehet ismerni a rákos sejteket, és maradéktalanul el lehet távolítani azokat a szervezetből.

A permet kijuttatását követően zöldesen világítani kezdenek az érintett sejtek, így a sebészek meg tudják állapítani, hogy a műtött területen maradt-e még rákos szövet vagy áttét. A másodpereceken belül ható spray-t egerekbe ültetett rákos emberi petefészeksejteken tesztelték japán és amerikai kutatók, eredményeiket a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közre a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint. Az eddig használatos festési eljárások több óráig vagy akár napokig is eltarthatnak.

Jaszutero Urano, a Tokiói Egyetem kutatója és kollégái egy gGlu-HMRG nevű festékanyagot állítottak elő, amelyet egy számos rákos sejttípusban aktív fehérje, az úgynevezett gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT) aktivál. A kísérletekben tisztán látszott a fluoreszkáló rákos sejtek és az egészséges szövet közötti határ. Korábban már kimutatták más festékanyagokkal, hogy a megjelölt daganatokat könnyebb eltávolítani. Az új módszer előnye, hogy egyszerű alkalmazni és gyors eredményt ad. A fluoreszcencia legalább egy órán át kitart. Egyetlen hátránya, hogy azokra a tumorokra korlátozódik, amelyekben magas a GGT-aktivitás.

Címkék: rák, sejt, spray

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.