Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Június 28. 14:38, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Első fokon közérdekű igényérvényesítési pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben – közölte a felügyelet pénteken.

A felügyelet közleményében azt írta: a bíróság kötelezte a társaságot, fizesse vissza ügyfeleinek az éves egyenlegközlő levelek kiküldéséért tisztességtelenül felszámított díjat, összesen mintegy 36 millió forintot.

750 forint egy levélért

A PSZÁF 2013. január 2-án nyújtott be közérdekű igényérvényesítési keresetet a Fővárosi Törvényszéknél a Santander Consumer Finance Zrt. 2005 februárja és 2012 júliusa között alkalmazott általános szerződési feltételei (üzletszabályzata) egyik kikötése miatt. Ez a hitelintézeti törvényt megsértve alkalmanként 750 forint díjat írt elő az ügyfeleknek a pénzügyi vállalkozás által kiküldött éves egyenlegközlő levél fejében – írta a szervezet.

Emlékeztettek, a törvény szerint a pénzügyi intézmények kötelesek ügyfeleiknek legalább évi egyszer, a szerződés lejártakor egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást küldeni. A PSZÁF álláspontja szerint a fogyasztóknak ez az évi egyszeri tájékoztatáshoz fűződő joga nem korlátozható, és ezért díjat csak akkor számíthatna fel egy pénzügyi szolgáltató, ha ezt a jogszabály tételes rendelkezésével lehetővé tenné.

A felügyelet vizsgálata alapján meghozott határozataiban már 2012-ben kötelezte a Santander Consumer Finance Zrt.-t a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ennek nyomán a pénzügyi vállalkozás újabb hirdetményeiben már nem számít fel díjat az éves egyenlegközlő levél fejében. A társaság ugyanakkor 2009 júliusa és 2012 júliusa között összesen 47816 alkalommal 27816 fogyasztóval fizettette meg jogtalanul az éves egyenlegközlő levél díját.

Sorra nyeri a pereket a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két évben öt közérdekű pert és hét közérdekű igényérvényesítési eljárást indított pénzügyi szolgáltatókkal szemben a fogyasztók nevében és érdekeiket képviselve. A már jogerősen lezárult ügyek döntő többségénél – eddig összesen négy ügyben – a PSZÁF nyerte meg a pereket, több esetben még folyamatban van vagy az elsőfokú ítéletnél tart az eljárás.

Címkék: Bíróság-per, bank, pszaf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.