Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2013. Június 28. 14:38, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Első fokon közérdekű igényérvényesítési pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben – közölte a felügyelet pénteken.

A felügyelet közleményében azt írta: a bíróság kötelezte a társaságot, fizesse vissza ügyfeleinek az éves egyenlegközlő levelek kiküldéséért tisztességtelenül felszámított díjat, összesen mintegy 36 millió forintot.

750 forint egy levélért

A PSZÁF 2013. január 2-án nyújtott be közérdekű igényérvényesítési keresetet a Fővárosi Törvényszéknél a Santander Consumer Finance Zrt. 2005 februárja és 2012 júliusa között alkalmazott általános szerződési feltételei (üzletszabályzata) egyik kikötése miatt. Ez a hitelintézeti törvényt megsértve alkalmanként 750 forint díjat írt elő az ügyfeleknek a pénzügyi vállalkozás által kiküldött éves egyenlegközlő levél fejében – írta a szervezet.

Emlékeztettek, a törvény szerint a pénzügyi intézmények kötelesek ügyfeleiknek legalább évi egyszer, a szerződés lejártakor egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást küldeni. A PSZÁF álláspontja szerint a fogyasztóknak ez az évi egyszeri tájékoztatáshoz fűződő joga nem korlátozható, és ezért díjat csak akkor számíthatna fel egy pénzügyi szolgáltató, ha ezt a jogszabály tételes rendelkezésével lehetővé tenné.

A felügyelet vizsgálata alapján meghozott határozataiban már 2012-ben kötelezte a Santander Consumer Finance Zrt.-t a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ennek nyomán a pénzügyi vállalkozás újabb hirdetményeiben már nem számít fel díjat az éves egyenlegközlő levél fejében. A társaság ugyanakkor 2009 júliusa és 2012 júliusa között összesen 47816 alkalommal 27816 fogyasztóval fizettette meg jogtalanul az éves egyenlegközlő levél díját.

Sorra nyeri a pereket a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két évben öt közérdekű pert és hét közérdekű igényérvényesítési eljárást indított pénzügyi szolgáltatókkal szemben a fogyasztók nevében és érdekeiket képviselve. A már jogerősen lezárult ügyek döntő többségénél – eddig összesen négy ügyben – a PSZÁF nyerte meg a pereket, több esetben még folyamatban van vagy az elsőfokú ítéletnél tart az eljárás.

Címkék: Bíróság-per, bank, pszaf

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.