Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Augusztus 13. 16:07, csütörtök | Belföld
Forrás: http://szegedma.hu/

Sokféle fertőzést szűrtek ki a migránsoknál

Sokféle fertőzést szűrtek ki a migránsoknál

Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig a migránsok között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t több migránsnál is kimutattak, és HIV-, illetve hepatitis C-fertőzöttet, valamint hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát, mert teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit – írta a Napi Gazdaság. A Szegeden létesített egészségügyi áteresztő pontnál találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség.

Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig a migránsok között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t több migránsnál is kimutattak, és HIV-, illetve hepatitis C-fertőzöttet, valamint hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már – tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap arról ír, hogy teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit, így azt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH) azt a tájékoztatást kapták, hogy az idei első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak.

Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel.

Jellemzően a következő fertőzésekre szűrik a migránsokat: tuberkulózis (tbc), HIV-fertőzés, szifilisz (luesz), hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapot, hepatitis B és C, lepra, illetve bőrparazita (tetű, bolha, atka).

Csak trópusi körülmények között terjedő megbetegedésekre értelemszerűen nem szűrnek, olyan heveny fertőzésekre sem, amelyek az ideérkezésig már lezajlódhattak. Alapvetően a krónikus fertőzésekre van értelme szűrővizsgálatot végezni, illetve olyan megbetegedésekre, amelyek Magyarországon és a szomszédos európai országokban is előfordulnak – tették hozzá.

A fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a befogadóállomásokat működtető Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal augusztus 18-ig meghosszabbította annak a közbeszerzési eljárásnak a határidejét, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra.

Szegeden is ellátják a migránsokat

Július 9-éig 6660 embert láttak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen létesített egészségügyi áteresztő pontján.

A tapasztalatok szerint sok gyermek alultáplált, szűrtek ki fertőző betegeket is. Akkor hat orvos – háziorvosok, igazságügyi orvosszakértő, továbbá háziorvos- és igazságügyi szakértő rezidensek – és négy felcser teljesített szolgálatot a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egészségügyi áteresztő pontján, ahol azóta bővítették az egészségügyi személyzet létszámát.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy általános megbetegedéseket, így például megfázást, tüdőgyulladást, magas vérnyomást és cukorbetegséget szűrtek ki, találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma