Városlista
2020. szeptember 23, szerda - Tekla

Hírek

2011. November 20. 14:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Egyre többen bonyolítanak le pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül. De vajon mennyire vagyunk biztonságban?

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe - tudatta az InfoRádió.

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe.

Egyre több csalást követnek el az interneten. A leggyakoribb esetek, amikor a csalók hamis e-mail címről egy bank nevében arra kérik az áldozatot, hogy küldje el jelszavát vagy PIN-kódját. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egyre többen használnak okostelefont, ami szintén veszélyforrást jelent, mert nagyon sok fontos adatot tárolnak.

A technika fejlődésével és az internet elérhetőségének bővülésével a számítástechnikához kötődő bűncselekmények száma sajnos folyamatosan nő, és az elkövetési módszerek is egyre kifinomultabbak - mondta az InfoRádiónak a szóvivő. Bényi Mónika hozzátette: 2010-ben az elrendelt nyomozások száma az egy évvel korábbi kétszeresére nőtt.

A Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője szerint a banki tranzakciók továbbra is biztonságosak, csak minden egymilliomodik tranzakciónál fordulhat elő, hogy illetéktelenek megszerzik banki adatainkat és visszaélnek azokkal. Jakab Péter szerint az úgynevezett adathalászat egyre kevésbé lehetséges.

Kiemelte: a kereskedelmi bankok olyan tranzakció-hitelesítési eljárást használnak, amelyben a tranzakció végrehajtásához szükség van arra, hogy az ügyfél visszaírjon a banknak egy sms-ben kapott üzenetet - vagyis a támadónak két eszköznek, a számítógépnek és a mobilnak az adatait is meg kellene szereznie, ennek pedig kicsi a valószínűsége.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 07:05, szerda | Belföld

Magyarország is csatlakozott az uniós orvostechnikai felszereléseket elraktározó országokhoz

Magyarország, Dánia, Görögország és Svédország is csatlakozott azon uniós tagországok csoportjához, amelyek elraktározzák a természeti katasztrófák kezelésére szolgáló,

2020. Szeptember 23. 05:00, szerda | Belföld

Az igazolt koronavírus-fertőzöttek között változatlanul a fiatalok vannak többségben

Az igazolt fertőzöttek között változatlanul a 20-29 éves fiatalok vannak túlnyomó többségben, ezért van szükség a szórakozóhelyek bezárására 23 órakor

2020. Szeptember 23. 05:00, szerda | Belföld

Egy hét alatt összesen 172 percet késtek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden a www.mavcsoport.hu oldalon.

2020. Szeptember 22. 16:05, kedd | Belföld

Elítélték a lovas íjászt, aki megsebesített egy nézőt Esztergomban

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt jogerősen két év próbára bocsátott az Esztergomi Járásbíróság egy lovas íjászt, mert kilőtt nyílvesszeje egy néző hasfalába fúródott