Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2011. November 20. 14:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Pénzügyi tranzakció az interneten - mennyire biztonságos?

Egyre többen bonyolítanak le pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül. De vajon mennyire vagyunk biztonságban?

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe - tudatta az InfoRádió.

A rendőrség szerint az adathalászat a leggyakoribb internetes bűncselekmény, míg a bankok szerint a kétlépcsős, tehát az internet mellett a mobiltelefonos visszaigazolást is igénylő banki rendszerek miatt egyre kevésbé juthatnak adatok illetéktelenek kezébe.

Egyre több csalást követnek el az interneten. A leggyakoribb esetek, amikor a csalók hamis e-mail címről egy bank nevében arra kérik az áldozatot, hogy küldje el jelszavát vagy PIN-kódját. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint egyre többen használnak okostelefont, ami szintén veszélyforrást jelent, mert nagyon sok fontos adatot tárolnak.

A technika fejlődésével és az internet elérhetőségének bővülésével a számítástechnikához kötődő bűncselekmények száma sajnos folyamatosan nő, és az elkövetési módszerek is egyre kifinomultabbak - mondta az InfoRádiónak a szóvivő. Bényi Mónika hozzátette: 2010-ben az elrendelt nyomozások száma az egy évvel korábbi kétszeresére nőtt.

A Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője szerint a banki tranzakciók továbbra is biztonságosak, csak minden egymilliomodik tranzakciónál fordulhat elő, hogy illetéktelenek megszerzik banki adatainkat és visszaélnek azokkal. Jakab Péter szerint az úgynevezett adathalászat egyre kevésbé lehetséges.

Kiemelte: a kereskedelmi bankok olyan tranzakció-hitelesítési eljárást használnak, amelyben a tranzakció végrehajtásához szükség van arra, hogy az ügyfél visszaírjon a banknak egy sms-ben kapott üzenetet - vagyis a támadónak két eszköznek, a számítógépnek és a mobilnak az adatait is meg kellene szereznie, ennek pedig kicsi a valószínűsége.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.