Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pekinget puhítja a szír elnök

Pekinget puhítja a szír elnök

Örömét fejezte ki Bassár al-Aszad szíriai elnök küldötte Pekingben, amiért 'vannak olyan országok, mint Kína és Oroszország, amelyek nem gyarmatosítók és nem is bánnak úgy az emberekkel, mint a gyarmattartók'. A szír államfő – üzenete szerint – abban bízik, hogy Kína támogatásával elkerülhető lesz a polgárháború.

Buszejna Saabán, Aszad elnök politikai és médiatanácsadója a China Daily című angol nyelvű napilapnak nyilatkozott, amely csütörtökön közölt vele interjút. Mint mondta, útjának célja, hogy a kínai vezetésnek reális képet adjon arról, mi is történik Szíriában, és Kínával egyeztetve keressenek megoldást a válságra, 'amelynek során már ezrek vesztették életüket'.A politikusnő úgy vélte, ami Líbiában történt, az nem ismétlődhet meg Szíriában; a Peking által képviselt álláspont pedig meggátolhatja, hogy polgárháború alakuljon ki az országban.

Saabán beszámolt arról, hogy a Nyugat által érvényesített 'legveszélyesebb, merev és kártékony szankciók' elérték az egészségügyet, s ezáltal hatással vannak az átlag szíriai polgárok életére. A Nyugat csak ront a helyzeten, amikor fegyverekkel és pénzzel támogat olyanokat, akik a polgárháború irányába terelik a folyamatokat - tette hozzá.

A szíriai politikus megerősítette kormánya elkötelezettségét Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga leköszönt Szíria-ügyi megbízottjának hatpontos béketerve iránt, és sürgette annak mielőbbi megvalósítását.

„Az úgynevezett ellenzék, amelynek egyes tagjai a kormányban és a parlamentben is helyet kaptak, nem hajlandók tárgyalni a megállapodásról, mert bizonyos hatalmak pénzelik őket, amelyek nem engedik őket' - fűzte hozzá.

Saabán szerint országa külföldi beavatkozás áldozata, ami akadályozza a párbeszédet. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 'a patthelyzet az egész térséget veszélybe sodorhatja'.Sajtóértesülések szerint Buszejna Saabán csütörtökön találkozik Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel. Peking korábban közölte, az ellenzék képviselőinek meghívását is tervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.