Városlista
2021. szeptember 24, péntek - Gellért

Hírek

2012. Június 01. 13:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Pedagógusnap - Balog: az oktatási rendszer sikerének a záloga a pedagógus

Pedagógusnap - Balog: az oktatási rendszer sikerének a záloga a pedagógus

A nevelés és az oktatási rendszer sikerének záloga a pedagógus

- mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a pedagógusnapi kitüntetések átadási ünnepségén.

A szaktárca vezetője kiemelte: minden más tényezőnél nagyságrendekkel fontosabb, hogy tisztességes, felkészült, rátermett, igazi pedagógusok neveljék gyermekeinket.
Hozzátette, hogy a magyar nevelési-oktatási rendszer az elmúlt évtizedek folyamatos megpróbáltatásai, nehézségei ellenére még mindig versenyképes, köszönhetően a magyar pedagógia kiváló hagyományainak és a pedagógusok hivatástudatának.
A miniszter közlése szerint ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a pedagógusok erőn felüli teljesítménye ellenére a magyar oktatásügy ezer sebből vérzik, és a sok probléma közül kiemelkedik a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsültségének a hiánya, amely "sürgős megoldásért kiált".
Balog Zoltán az új köznevelési törvényre és a pedagógus-életpályamodell 2013. szeptemberi életbe lépésére kitérve azt mondta: biztossá vált, hogy a pedagógusok helyzetének javítása már nemcsak egységes kormányzati szándék, hanem elsöprő többséggel elfogadott törvény is. Az új pedagógusbérezési rendszer a jelenleginél lényegesen jobb anyagi körülményeket vetít előre a pedagógusok számára - jelezte.
A miniszter szólt arról is, ahhoz, hogy a pedagógusok a társadalom megbecsülését megszerezzék, elsősorban hivatástudatra és önbecsülésre van szükség, amit jogszabályok nem adhatnak, mint ahogy megbecsülést, tiszteletet sem írhatnak elő. Lehetőséget teremthetnek azonban arra, hogy a pedagógus nagyobb figyelmet fordíthasson önmagára, hivatására és egész pedagógusi mivoltára, s ezáltal valóban az legyen, amire hivatása van: "lámpás, útjelző és példa" - mondta a tárcavezető.
Balog Zoltán hozzátette, hogy az új köznevelési törvény egy "tervrajz", amely elkészült, és ennek megfelelően elkezdődött az építkezés. Jelezte: a végrehajtási rendeletek kidolgozása jó ütemben halad.
Az ünnepségen a tárca vezetője és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusi és kollégiumi nevelő munka elismeréseként Eötvös József-, Tessedik Sámuel- és Teleki Blanka-díjakat adott át.
A rendezvényen jelen volt Latorcai János az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 24. 17:11, péntek | Belföld

5+1 viselkedési torzítás, amiért többet vásárolunk - BrandFestival: trendek, amik a jövőt formálják

A BrandFestival trendLAB a hazai reklámiparág több mint 20 szaktekintélyeinek bevonásával vizsgálta a jövő marketing-kommunikációs trendjeit.

2021. Szeptember 24. 17:03, péntek | Belföld

Újra lesz gyerekemelés szombaton

Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.

2021. Szeptember 24. 15:00, péntek | Belföld

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára,

2021. Szeptember 24. 14:01, péntek | Belföld

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.