Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 03. 14:06, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.hirado.hu/

Patthelyzet Bicskén

Patthelyzet Bicskén

Migránsokkal teli szerelvény indult el dél előtt a Keletiből Sopron felé, Bicskén megállt, leszállították az embereket,hogy a táborba vigyék őket,de nem hajlandók erre.A bevándorlók visszaszálltak a vonatra,amely így nem indul tovább.

Sorra szállnak vissza a rendőrség sorfala között a bevándorlók a Bicskén veszteglő vonatra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután.

A síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 bevándorlót, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt.

A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson. Az arról leszálló utasokat rendőrök kísérték ki a pályaudvarról a bevándorlók között - számoltak be az MTI tudósítói.

"No camp!"

A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel indult el egy szerelvény nyugati irányba, a vonat azonban Bicskén megállt.

A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket.

A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, azonban ez nem járt sikerrel, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel és azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis azt, hogy nem akarnak a táborba menni.

Csütörtökön, dél után egy újabb a vonat indult el a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. Migránsok előbb tömegesen szálltak fel a szerelvényre, később azonban többen leszálltak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A migránsokat csütörtök reggel engedték be a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába. Ezzel egy időben visszavonták a rendőröket, akik korábban lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték.

A csarnokban a 8. vágányon állt a GYSEV-szerelvény, amely nosztalgia vonat, elején egy olyan mozdony van, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre szálltak fel és indultak el a pályaudvarról.

A hangosbemondó folyamatosan tájékoztatást adott arról, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről.

A rendőrök eltávolították az eddig a pályaudvart az aluljárótól elválasztó rácsot, így már az aluljáróból is be lehet jutni a pályaudvar épületébe.

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába

A Mávinform közleménye szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig".

A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Váczi Viktor, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról.

Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek - tette hozzá.

Nyugodtan indult a nap

Az M1 Híradó tudósítója kora reggel viszonylagos nyugalmat tapasztalt a pályaudvarnál, a migránsok többsége az aluljáróban, tranzitzónákban pihent, a rendőrsorfal továbbra is a főbejáratnál állt, oldalról pedig csak azokat engedték be, akik igazolni tudták, hogy az EU állampolgárai.

A közterület-fenntartó munkatársai takarítanak, és megjelentek a külföldi tévéstábok is. Reggel egyébként már indultak vonatok Németország felé, a szerelvények gond nélkül gurultak ki. Szerdán folyamatosan tüntettek a migránsok a pályaudvarnál. Továbbra is azt követelték, hadd mehessenek tovább Nyugatra, főként Németországba, az uniós szabályok értelmében azonban a regisztráció előtt Magyarország ezt nem engedheti meg.

Ma megkezdődik az új migránsközpont építése a fővárosban

A bázis a Keleti pályaudvartól nem messze, a volt Verseny utcai piac helyén lesz. A tervek szerint 10-12 nap alatt elkészül majd, és ezer embert tudnak elhelyezni, de arra nem lehet kötelezni a bevándorlókat, hogy oda el is menjenek. A mostani három tranzitzónát várhatóan két héten belül bezárják.

Kétnapos rendkívüli ülést tart a parlament

Összeül a parlament

Az illegális bevándorlókat érintő jogszabály-módosításról tárgyal csütörtöktől kétnapos rendkívüli ülésén a parlament. A törvényjavaslat szerint szigorúbban büntetnék a határsértőket és az embercsempészeket is, a déli határszakaszon pedig tranzitzónákat alakítanának ki, a migránsok oda kerülnének először. Ott bírálnák el a kérelmüket is, és amíg az ügyük le nem zárul, nem hagyhatják el a tranzitzónát.

A szigorításhoz a parlamentnek várhatóan 13 törvényt kell módosítania.

Új gyűjtőpont épül

Tegnap egyébként bejelentették: újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél, néhány száz méterre a már meglévő hangártól. Az új létesítmény kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló.

Orbán Viktor: robbanás fenyegeti Európát

Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelenő vendégkommentárjában.

A konzervatív német lap szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy robbanás fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését.

Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikát folytat, és felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt.

Tarlós István: Budapestet meg kell védeni

Meg kell védeni Budapestet a bevándorlók kontroll nélküli áradatától - mondta Tarlós István a fővárosi közgyűlésben.

A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a mozgásteréhez és jogosítványaihoz mérten segíti a migránsokat, de az önkormányzatoknak törvény szerint nincs feladatuk a migránsprobléma kezelésében.

Tarlós István közölte: a főváros 300-500 ember befogadására alkalmas sátrakat szerzett be és a Verseny utcai tranzitzóna napokon belül elkészül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.