Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 24. 17:06, péntek | Életmód
Forrás: http://www.elelmiszer.hu

Parlagfű lekvár - magyar fejlesztés

Parlagfű lekvár - magyar fejlesztés

Egy magyar vegyészmérnök, Csubák Mária és férje parlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat, ami állításuk szerint alternatívát jelenthet a manapság igen sok parlagfű allergiában szenvedőnek.

Az MRI Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetésben kiderült, hogy ennek az igencsak sanyarú sorsú gyomnövénynek számos hasznos tulajdonsága is lehet. Legújabb kutatási eredmények alapján, pedig bebizonyították, hogy jó néhány betegség esetén az összetevői terápiás hatással bírnak, s éppen az allergia az egyik, amire jótékony hatással van.

A parlagfűből nyert termékek alkalmasak a szervezet méregtelenítésére, valamint az immunrendszer erősítésére alkalmas. A parlagfűolaj olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely jó hatással van az érfalak permeabilitására és a szervezet koleszterinháztartásának szabályozására is - fejtette ki Csubák Mária vegyészmérnök a Hajnal-táj című keddi műsorban.

Kiemelte, hogy habár az indiánok már régóta gyógynövényként tekintenek a parlagfűre, hazánkban az ilyen fajta felhasználása még gyerekcipőben jár és újdonságnak számít. Az elkészítésével kapcsolatban azt mondta, a lekvárszerű sűrítményt a friss hajtásokból készítik, ami rendkívül keserű, de annál hatásosabb. A lekvárral ellentétben az olajat a beérett parlagfűmagból hidegen történő sajtolással állítják elő.

A vegyészmérnök az allergiaszezonra tekintettel kihangsúlyozta, hogy az eredményesség érdekében már 2-3 hónappal az idény előtt el kellene kezdeni fogyasztani, hogy a szervezet kellő mértékben fel tudjon rá készülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.