Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Parlagfű: a figyelmeztetést 15 ezres bírság követheti

Parlagfű: a figyelmeztetést 15 ezres bírság követheti

Megjelent a parlagfű pollenje a levegőben, ami már tüneteket okozhat a gyomnövényre érzékeny allergiásoknál. Közben folyamatosan ellenőrzik a földhivatalok munkatársai az ingatlanokat, és ahol szükséges, kényszerkaszálást rendelnek el. Ha egy terület tulajdonosa nem irtja ki a parlagfüvet, akár 5 millió forintos bírságot is kaphat.

Magyarországon egymillió 200 ezer ember életét keseríti meg a parlagfű - ennyien allergiások a növényre.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese a Híradónak elmondta: a legfrissebb adatok szerint a közép-magyarországi régióban, azaz a budapesti mérőállomáson már közepes koncentrációban mértek a hétvégén parlagfű pollent a levegőben. Ez azt jelenti, hogy már minden betegnél tüneteket okozó mennyiségben van jelen a pollen.

Magyarországon nagyjából hétszázezer hektáron fordul elő parlagfű. Ez nagyságrendileg akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye területe. A növény tavasztól őszig hajt.

Bár még csak augusztus eleje van, a parlagfű valahol már egy méter magasra is megnőtt. Ez a növény nagyon gyorsan terjed, ugyanis nagyon jól ellenáll a hidegnek, a szárazságnak és a gyomirtó szerek többségének is.

A telkeken és a földeken a tulajdonos, illetve a terület bérlője köteles kiirtani a parlagfüvet. A földhivatalok munkatársai folyamatosan ellenőrzik azokat a területeket, ahol a parlagfű előfordulhat.

Ha valakinek a földjén parlagfüvet találtak, felszólítják, hogy irtsa ki.

„Amint megkapja az értesítést arról, hogy a területét bemérték, akkor rögtön végezze el a mentesítést” – fogalmazott Novák Csaba, a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. Ha ez nem történik meg, kényszerkaszálást rendelnek el.

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese azt mondta: a felderített területekről készült jegyzőkönyvet átadják a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának, akik elindítják a közérdekű védekezést – ezt a köznyelvben kényszerkaszálásnak hívják -, és kiszabják a növényvédelmi bírságot.

A bírság 15 ezer forintnál kezdődik és akár 5 millió forint is lehet, emellett a tulajdonosnak a kényszerkaszálás költségeit is ki kell fizetnie.

Ha valaki lát olyan helyet, ahol nincs levágva a parlagfű, bejelentheti a körzeti földhivatalnál, belterület esetén pedig a jegyzőnél. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján is lehet jelezni a parlagfűvel szennyezett területeket. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.