Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Január 24. 08:49, péntek | Belföld

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Ledolgozható-e közérdekű munkával a mozgássérült parkoló jogosulatlan használatáért, a közterület felügyelet által kiszabott bírság? Új rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ!

Szabálysértési témakör:

Tisztelt Jogsebész!

Figyelmetlenségemből adódóan mozgáskorlátozott parkolóban parkoltam, jogosulatlanul.
A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!

A tízezer forintot még a helyszínen kifizettem, hogy az autót ne szállítsák el a nem fizető parkolóból, de (rokkant parkoló) ezután még egy 50 000 Ft-os helyszíni bírságról szóló csekket is kaptam, amit elfogadtam, mert nem szerettem volna, hogy 100 000 Ft legyen belőle.

Mivel munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni a bírságot, nincs jövedelmem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a Közterület Felügyelet munkatársai büntettek meg így is választhatom azt, hogy ledolgozom a bírság összegét közmunkaként?

2014. 01. 14.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az Ön által elkövetett szabálysértés valóban fixbírságos, annak mértékét a jogalkotó állapította meg az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet alapján.

A közterület felügyelő által kiszabott helyszíni bírságot közérdekű munkával ledolgozhatja.

A teendője annyi, hogy a helyszíni bírság kiszabása napjától számítva 30 naptári napon + 3 munkanapon belül az állandó lakóhelye / érvényes tartózkodási helye / tartózkodási helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatvánnyal és a csekkszelvénnyel megjelenik és regisztráltatja magát. A közérdekű munkavégzés feltétele egy foglalkozás-egészségügyi igazolás beszerzése lesz (egy orvosi igazolás arról, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségileg alkalmas), melynek költségei Önt terhelik, de annak beszerzésére csak a regisztrációt követőn keríthet sort.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére