Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2014. Január 24. 08:49, péntek | Belföld

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Ledolgozható-e közérdekű munkával a mozgássérült parkoló jogosulatlan használatáért, a közterület felügyelet által kiszabott bírság? Új rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ!

Szabálysértési témakör:

Tisztelt Jogsebész!

Figyelmetlenségemből adódóan mozgáskorlátozott parkolóban parkoltam, jogosulatlanul.
A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!

A tízezer forintot még a helyszínen kifizettem, hogy az autót ne szállítsák el a nem fizető parkolóból, de (rokkant parkoló) ezután még egy 50 000 Ft-os helyszíni bírságról szóló csekket is kaptam, amit elfogadtam, mert nem szerettem volna, hogy 100 000 Ft legyen belőle.

Mivel munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni a bírságot, nincs jövedelmem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a Közterület Felügyelet munkatársai büntettek meg így is választhatom azt, hogy ledolgozom a bírság összegét közmunkaként?

2014. 01. 14.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az Ön által elkövetett szabálysértés valóban fixbírságos, annak mértékét a jogalkotó állapította meg az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet alapján.

A közterület felügyelő által kiszabott helyszíni bírságot közérdekű munkával ledolgozhatja.

A teendője annyi, hogy a helyszíni bírság kiszabása napjától számítva 30 naptári napon + 3 munkanapon belül az állandó lakóhelye / érvényes tartózkodási helye / tartózkodási helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatvánnyal és a csekkszelvénnyel megjelenik és regisztráltatja magát. A közérdekű munkavégzés feltétele egy foglalkozás-egészségügyi igazolás beszerzése lesz (egy orvosi igazolás arról, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségileg alkalmas), melynek költségei Önt terhelik, de annak beszerzésére csak a regisztrációt követőn keríthet sort.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.

2020. Február 19. 14:03, szerda | Belföld

Ájulásig fojtogatta, majd megverte és megalázta élettársát egy férfi

Ájulásig fojtogatta, bántalmazta és megalázta volt élettársát egy férfi, akit a rendőrség emiatt aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít, az ügyészség pedig indítványozta letartóztatását

2020. Február 19. 13:02, szerda | Belföld

Változott munkaerő-kölcsönzéshez való hozzáállás

A gazdasági válság óta sokat változott a munkaerő-kölcsönzéshez való hozzáállás: akkor a munkavállalók a munkaerő-kölcsönzést szükséges rossznak látták, ez mára megváltozott, kifejezetten kedveltebbé vált a terület

2020. Február 19. 12:01, szerda | Belföld

Műtrágyával csaltak el 1,3 milliárd forint adót

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy bűnbanda tizenhat tagja ellen,