Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 18. 09:06, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Páratlan értékű Goffriller-cselló raboltak el a Párizs közelében

Páratlan értékű Goffriller-cselló raboltak el a Párizs közelében

Megkerült szombaton Ophélie Gaillard csellóművész páratlan értékű Goffriller-csellója, amelyet két nappal korábban raboltak el tőle Párizs közelében - közölte a művész.

"Kaptam egy névtelen hívást délben, miszerint a cselló a ház előtt parkoló egyik gépkocsiban van. Meg is találtam a hátsó ülésen" - mondta.

A France2 közszolgálati televízió híradója szerint a csellista szomszédja gépkocsijának ablakát betörték, és betették az autóba a hangszert.

A francia csellista Facebook-oldalán írta meg, hogy amikor csütörtökön kilépett a Párizstól északra fekvő Pantinban lévő otthonából, valaki késsel megfenyegette és elvette hangszerét, majd elviharzott vele.

Segítséget kért az 1,3 millió euró (405 millió forint) értékű 18. századi hangszer megtalálásához, amelyről fotókat is közzétett.

Ami a hegedűsöknek Stradivari, az a csellistáknak Gofriller. Matteo Goffriller (1659-1742) velencei hangszerkészítő volt, aki leginkább csellóiról vált világhírűvé.

Az általa készített hangszeren latin felirat hirdette, hogy műhelyében készült, továbbá az évszám - Gaillard csellója esetében 1737 -, amikor a hangszert készítette. De csak kevés hangszerre tette rá névjegyét, hogy elkerülje az adófizetést a velencei hatóságoknak.

Ophélie Gaillard egy bank adományaként kapta kölcsön a világhírű hangszert.

Fotó: illusztráció

Címkék: cselló, párizs, rablás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.