Városlista
2025. július 14, hétfő - Őrs

Hírek

2014. Október 16. 12:19, csütörtök | Életmód
Forrás: http://www.csaladilap.hu

Padlizsán, a lila vitaminbomba

Padlizsán, a lila vitaminbomba

Érdemes kihasználni az utolsó időszakot a szervezet vitaminraktárainak feltöltésére. Ebben nagy segítség lehet a padlizsán, amely magnéziumban, kalciumban és vitaminokban különösen gazdag. Ősz végéig tart a szezonja.

A diétázók számára is optimális növény a padlizsán. Energia- és szénhidráttartalma ugyanis rendkívül alacsony, zsiradékból is elhanyagolható mennyiséget tartalmaz, ellenben vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedően magas. C- és K-vitamin, folsav bőven található benne.

Ráadásul kisebb mennyiségben tartalmaz még béta-karotint, az A-vitamin előanyagát és E-vitamint is. Ásványi anyagok közül a kálium, foszfor, magnézium és kalcium forrása.

Éretlenül mérgező

Az éretlen vagy félig érett padlizsán mérgező vegyületet tartalmaz, melynek színe zöld és keserű ízű. Ugyanez a vegyület található például a burgonyagumóban és a félig érett paradicsomban is. Ez nem meglepő, hiszen mindkettő a padlizsán rokona.

Az érett padlizsán azonban bővelkedik antioxidáns hatású vegyületekben. Ezeknek nélkülözhetetlen szerepe van a sejtanyagcserében és a káros szabad gyökök megkötésében. Segítik a C-vitamin hasznosulását a szervezetben, szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a vérben az LDL-koleszterin szintjét, és növelik a védő hatású HDL-koleszterinét.

Fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Előnyös máj- és epebetegségekben szenvedőknek, valamint reumás betegségek esetén is, mivel vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak. Kevés purin és oxálsav van benne, ezért köszvényesek és vesekőképződésre hajlamosak is betervezhetik étrendjükbe.

Az elkészítésnél azonban óvatosnak kell lenni. Nagy zsiradékfelvevő képességgel rendelkezik, ezért bő olajban sütve fájdalmas panaszokat okozhat a túlzott gyomorsav-termelődésben, gyomorfekélyben és refluxbetegségben szenvedőknél.

Tudta-e, hogy...

...a padlizsán az egyik leggyakrabban használt zöldség a balkáni, illetve a mediterrán népek étrendjében? Többek között olajos salátákat, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ragukat készítenek belőle. Bazsalikommal, borsikafűvel (csomborral), borssal, oregánóval, vöröshagymával, fokhagymával, zöldpetrezselyemmel ízesíthető, sokszor paradicsomot is adnak hozzá.

... padlizsános egytálétel például a görög muszaka, a francia, provanszi ratatouille, a grillezett zöldségekből álló katalán escalivada, valamint a román és erdélyi magyar padlizsános zöldségkrém, a zakuszka?

...a hazánkba a török hódoltság idején került padlizsánt nevezik törökparadicsomnak is, de időnként találkozni az angol és német nevének tükörfordításaként született tojásgyümölcs elnevezéssel is?

forrás: Családi Lap

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 13. 08:59, vasárnap | Életmód

Zenés kastélytúra is várja a közönséget a pápai Haydn Fesztiválon

Koncertek, zenetörténeti városi séta és zenés kastélytúra is várja a közönséget a Budapesti Vonósok 28. Haydn Fesztiválján július 18. és 20. között Pápán.

2025. Július 12. 08:40, szombat | Életmód

ESET: az internetezők negyede egyáltalán nem fél a csalásoktól

2025. Július 11. 09:13, péntek | Életmód

Sziget - Éjszakai jegyet vezettek be az idei fesztiválra

Kedvezményes éjszakai jegyet vezettek be az idei Sziget fesztiválra, amivel megújult és új helyszíneken rendezendő programok is látogathatóak - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

2025. Július 11. 09:09, péntek | Életmód

Axiom-4 - Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor

Hétfőn indulhat haza Kapu Tibor kutatóűrhajós - közölte a HUNOR - Magyar űrhajós Program csütörtök este a Facebook-oldalán.