Városlista
2020. február 20, csütörtök - Álmos

Hírek

2014. Március 29. 06:00, szombat | Belföld

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Az özvegyi nyugdíj kérdéskörének a részleteire válaszol ezúttal az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Édesapám 2013. év augusztus hónaptól öregségi nyugdíjat kap, ami valamivel több, mint 70 E Ft havonta. Édesapám elhalálozásakor a felesége – aki az én édesanyám – kapná a nyugdíját vagy annak egy részét özvegyi nyugdíjként?
Ha igen, milyen összegre lehet számítani és azt meddig folyósítanák édesanyámnak?

Válaszát előre is köszönöm! További jó munkát és szép napot kívánok!

2014. 03. 10.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Van állandó és ideiglenes özvegyi nyugdíj. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a jogosult halálától számított egy évig jár, és ennek összege az elhunyt nyugdíjának 60%-a.
Az állandó özvegy nyugdíj az egy év elteltét követően jár, ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű. Ennek összege az elhunyt nyugdíjának szintén 60%-a, de csak akkor, ha saját jogán az özvegy nem rendelkezik nyugdíjjal. Egyébként az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat megillette.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.