Városlista
2020. július 2, csütörtök - Ottó

Hírek

2014. Március 29. 06:00, szombat | Belföld

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Özvegyi nyugdíj – Mennyi és meddig jár?

Az özvegyi nyugdíj kérdéskörének a részleteire válaszol ezúttal az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Édesapám 2013. év augusztus hónaptól öregségi nyugdíjat kap, ami valamivel több, mint 70 E Ft havonta. Édesapám elhalálozásakor a felesége – aki az én édesanyám – kapná a nyugdíját vagy annak egy részét özvegyi nyugdíjként?
Ha igen, milyen összegre lehet számítani és azt meddig folyósítanák édesanyámnak?

Válaszát előre is köszönöm! További jó munkát és szép napot kívánok!

2014. 03. 10.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Van állandó és ideiglenes özvegyi nyugdíj. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a jogosult halálától számított egy évig jár, és ennek összege az elhunyt nyugdíjának 60%-a.
Az állandó özvegy nyugdíj az egy év elteltét követően jár, ha az özvegy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű. Ennek összege az elhunyt nyugdíjának szintén 60%-a, de csak akkor, ha saját jogán az özvegy nem rendelkezik nyugdíjjal. Egyébként az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat megillette.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 02. 13:01, csütörtök | Belföld

Egy nőt prostituáltként dolgoztató emberkereskedőket fogtak el

Elfogott a rendőrség két férfit, aki egy nőt prostituáltként dolgoztatott 2017 óta Magyarországon, Németországban és Ausztriában - közölte csütörtökön a rendőrség honlapján.

2020. Július 02. 08:47, csütörtök | Belföld

Az olimpiai érmes sportolók özvegyi életjáradékának növeléséről tárgyalnak

Az Országgyűlés csütörtökön kivételes eljárásban tárgyal az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradék növeléséről.

2020. Július 02. 08:07, csütörtök | Belföld

Kezdődik a 174. balatoni hajózási főidény szombaton

Indul a 174. hajózási szezon főidénye a Balatonon július 4-én, és augusztus 30-ig, az előző évhez hasonlóan 58 napig fog tartani - tájékoztatta a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) szerdán közleményben az MTI-t.

2020. Július 02. 05:02, csütörtök | Belföld

Országszerte zivatar és többfelé hőség is várható

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra, és hőség miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az UV-sugárzás is extrém lesz.