Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 07. 06:00, szombat | Belföld

Özvegy lett, maradt a devizahitel – kitehető a lakásból?

Özvegy lett, maradt a devizahitel – kitehető a lakásból?

Két kiskorú gyermekét egyedül nevelő özveggyé vált asszony kéri ezúttal a jogi segítséget devizahitele ügyében. Szakértő válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Férjem tavaly év elején elhunyt!
Van deviza hitelünk, amit nem tudok egyedül fizetni! Van két kiskorú gyermekem, akiket így egyedül nevelek! A hitelben én vagyok az adós, férjem volt az adóstárs, a lakás pedig fele-fele arányban volt a nevünkön! A gyerekek nevében lemondtam az örökségről, mert adósságot örököltek volna. Majd utána én is lemondtam, de az özvegyi haszonélvezeti jog rá lett téve! Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben a bank kirakhat a lakásból? Illetve ez konkrétan mit jelent, hogy ez a jog rá lett tetetve?
A szerződést a bank felmondta kb 2 hónapja! Azóta semmi papírt nem kaptam!

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel.

2014. 05. 20.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nagyon sajnálom az Önnel történteket, igen nehéz helyzetbe került.

Az ügy végkifejlete tekintetében fontos lenne azt tudni, hogy mivel lemondott a gyermekei nevében az örökségről akkor ki örökölte az ingatlan másik ½ tulajdoni hányadát.
A lakáskölcsönt ugyanis akkor tudná folytatni, ha a másik tulajdonossal együtt meg tudnának állapodni a Bankkal a hitel fizetésének folytatásában és abban, hogy a másik tulajdonos fizesse a kölcsön rá eső részét.

Sajnos a Bankok egy adós halálesetéről történő értesülést követően azonnal fel szokták mondani a kölcsönszerződést ahelyett, hogy megpróbálnának megállapodni az adóssal a hitel tovább fizetéséről, akár valamilyen fizetési türelmi idő beiktatásával.
Ha a bank felmondta a kölcsönét akkor vagy faktorcégnek már feltehetően értékesítette a követelést vagy elindította ön ellen a végrehajtási eljárását.

A végrehajtási eljárás évekbe is telhet. Természetesen a bank önt nem teheti ki a lakásból, ahogy ön fogalmazott, de a végrehajtó amennyiben a lakás a végrehajtási eljárás során elkelt, azaz azt valaki megvásárolta, akkor igen. A kiskorú gyermekek akadályozzák a kilakoltatást a végrehajtók ilyenkor nem szívesen hajtják végre a kilakoltatást egyéb jogi akadályok miatt.
Ez persze csak ideig-óráig nyújt önnek védelmet, ezért a jövőre nézve nem tartom hosszú távú megoldásnak. Mindenféleképpen próbálja felvenni a kapcsolatot a bankkal, illetve annak kockázatkezelési részlegével és higgadtan próbáljanak valamilyen megoldást találni a jövőre nézve.
Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy ki lett az örökség visszautasítását követően az ingatlan másik tulajdonosa, mivel vele együtt tud ezek után csak a bankkal tárgyalni.

Javaslom megfontolni, – anélkül, hogy tudnám a hitel összegét, illetve egyéb adatokat – hogy nem tudna-e a lakás értékesítésével kiszabadulni a kölcsöntartozásból.
A bank egy un. közös értékesítéshez biztosan hozzájárul és talán így lenne egy kisebb lakása és hitele sem maradna fent. Természetesen ez csak egy nézőpont, a helyes döntést a fentiek tudatában Önnek kell meghoznia.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.