Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 12. 13:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Osztrák lap: egy volt fogoly szerint egy szovjet táborban halt meg Wallenberg

Osztrák lap: egy volt fogoly szerint egy szovjet táborban halt meg Wallenberg

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg.

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Raoul Wallenberg, aki magyar zsidók tízezreit mentette meg a holokauszttól - írta hétfői számában a Profil című osztrák hetilap.

Wallenberg a Jeges-tenger partjához közeli egykori Vorkuta munkatáborban hunyt el 1950 nyarán skorbutban - állítja Anton Krüger, a tábor egykori lakója. A Profil cikke szerint Krüger Stefan Karner osztrák történésznek beszélt erről.
"Krüger talán egy újabb építőkő lehet az ügy megoldásában, de ebben a pillanatban többet nem tudok mondani" - fogalmazott a lapnak a történész.
Wallenberg halálának időpontja és körülményei máig tisztázatlanok. Míg a Szovjetunió az 1950-es években azt közölte, hogy 1947-ben a moszkvai Lubljanka börtönben halt meg szívrohamban, többen is állítják, hogy különböző fogolytáborokban látták a diplomatát 1947 után.
Karner kutatásai szerint szovjet akták alátámasztják, hogy Krüger valóban a vorkutai tábor foglya volt 1950-ben, ahogy állította. A férfi úgy került oda, hogy a nácik kényszermunkára Németországba hurcolták, és ott később a franciáknak való kémkedés vádja alapján szovjet fogságba került. Ennél többet azonban egyelőre nem erősítettek meg Karner kutatásai.
A Profil saját kutatása szerint a Bécsi Wiesenthal Intézetben található egy feljegyzés, miszerint Simon Wiesenthal 1974-ben egy izraeli ismerősének azt írta: talált egy bécsi orvost, aki főorvos volt Vorkutában, és pontosan emlékszik arra, hogy 1948 nyarán megvizsgálta Wallenberget a táboregyüttes pecsorai altáborában. Krüger elmondása szerint Wallenberg szintén azt mondta neki, hogy előzőleg a vorkuta-pecsorai táborban volt.
A férfi visszaemlékezése szerint a svéd diplomata súlyos betegen került a táborba és egy külön barakkban helyezték el. Krüger közlése szerint Wiesenthal azt mondta neki, hogy a szovjetek azért tartóztatták le, mert azt gondolták, a svéd követségen rengeteg pénzt, gyémántot és más értékeket halmozott fel, amit az általa megmentett zsidók bíztak rá. Állítása szerint ő és egy másik férfi temették el Wallenberget a tundra fagyos talajába, alig ötven centiméterre a földfelszín alá. A helyről egy vázlatot is készített a volt fogoly - írta a Profil.
A Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójához kapcsolódó emlékév alkalmából szerdán Bécsben a Diplomáciai Akadémián rendeznek konferenciát. A rendezvény meghívott előadói között van mások mellett Stefan Karner, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Intézet vezetője és Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezetője is.

Címkék: történelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során