Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 15. 15:03, szerda | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Óriási meteoritkrátert fedeztek fel Magyarországon

Óriási meteoritkrátert fedeztek fel Magyarországon

Veszprém központjától délkeletre egy 800 m átmérőjű meteoritkrátert fedezett fel Négyesi Lajos hadtörténész a GoogleEarth böngésző műholdképei alapján.

Négyesi Lajos hadtörténész a Ma reggelben elmondta, 2006-ban légi felvételeket vizsgált hadtörténeti objektumok nyomai után kutatva, s ekkor tűnt fel neki Veszprémtől délre egy kör alakú alakzat, ami először földvárnak tűnt. Később azonban kiderült, egy tál alakú bemélyedésről van szó. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum térképtárából később kikérte a korábbi légi felvételeket, és mindegyiken felfedezte ezt a képződmény.

Kakas Kristóf geofizikus az M1 reggeli műsorában közölte: az elején ugyan nem hitte el, de a feltevés igaznak bizonyult. Geofizikai mérésekkel fokozatosan vizsgálták azokat a lehetőségeket, amelyek ilyen kör alakú bemélyedést létrehozhatnak. Ezek közé tartozhat pl. egy eltakart vagy a felszínre nem jövő vulkáni kürtő, ám ezt a lehetőséget elvetették. Létrehozhatja egy karsztos folyamat is, azonban ez túl nagy és túl szabályos ahhoz, hogy ilyen eredetű legyen – tette hozzá a geofizikus, majd hozzátette: emiatt feltételezhető, hogy ez egy meteorkráter.

Kakas Kristóf kérdésre válaszolva elmondta: a meteor egy a Föld felé nagy sebességgel haladó égitest. A meteorit pedig az, ami a meteorból megmarad, azaz fém vagy kőzetdarab. A meteorkráter egy olyan különleges képződmény, amely akkor jön létre, ha egy meteor belecsapódik földbe. Ekkor ezredmásodperc alatt a teljes tömege plazmává változik, és a mozgási energiája hőenergiává alakul, majd az anyaga megsemmisül – mondta. Hozzátette: az energiája lökéshullámot indít, mely olyan lesz, mintha egy atombomba robbant volna fel a felszínen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk