Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 18. 14:10, péntek | Belföld
Forrás: InfoVáros

Óriási halra bukkantak Kalifornia vízeiben

Óriási halra bukkantak Kalifornia vízeiben

Ritkán látott tengeri élőlényt, egy 5,5 méteres (18 láb) szíjhalat emeltek ki Santa Barbaránál a tengerbiológiai intézet munkatársai, számolt be a hírről az AP hírügynökség 2013. október 16-án. A különös halra búvárkodás közelében leltek rá a dél-kaliforniai Toyon-öbölben a múlt vasárnap.

A megtalálónak, Jasmine Santanának tizenöt emberre volt szüksége, hogy partra vonszolja a nagyméretű hal tetemét. A férfi kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival merült.

A most talált lelet egyediségét az adja, hogy az 1772-ben felfedezett szíjhalak ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, ezért ritkán látni őket. A hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek, és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének. A szíjhal maradványait az intézet diákjainak is megmutatták.

A szíjhalak a leghosszabb csontos halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek az ókori és középkori mondák a tengeri kígyóról, amely rettegésben tartotta a halászokat, akárcsak az óriás polipok és tintahalak. Legutóbb 2011-ben kerültek a figyelem középpontjába, akkor egy irányított búvárhajó futott beléjük, 1996-ban pedig a haditengerészet San Diego környékén húzott partra egy 7 méteres példányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: