Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 12. 06:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: nem hagyjuk magunkat eltéríteni

Orbán: nem hagyjuk magunkat eltéríteni

Zászlóavatással, az alapító okirat ünnepélyes átadásával kezdte meg működését szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A parlamentben tartott megnyitón Orbán Viktor arról beszélt, hogy az egyetemalapítás az európai válság idején is szükséges és fontos lépés, hiszen az állam megújítását szolgálja – jelzi hogy „van erőnk, s nem hagyjuk magunkat eltéríteni.”

Egyetemet alapítani jó
A Parlament Felsőházi Termében, miniszterek, a házelnök és Schmittné Makray Katalin jelenlétében zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) alapító ünnepsége, melyen Orbán Viktor is köszöntőbeszédet tartott. Egyetemet alapítani jó – kezdte expozéját a miniszterelnök, s emlékeztetett az Erdélyi Magyar Egyetem 2002-es felállására. Hangsúlyozta, hogy az ilyen lépésekre a válságok idején is szükség van, hiszen ez biztosít majd hátteret az állam talpra állításához: „Pázmány Péter éppen Magyarország három részre szakadásának idején hozta létre a nagyszombati egyetemet” – példálózott a kormányfő, aki szerint az NKE életre hívása „a legerősebb bizonyíték arra, hogy a kormányzó pártszövetség a jövő oldalán áll”.

Célunk, hogy megerősítsük az államot, ami a válság után biztosabb alapokon nyugszik majd, mint évtizedekkel korábban. Ez válasz lesz a korábbi széthúzásra, az önös kapzsiságra, az elmúlt 60-70 év gyenge állami struktúrájára is – vélte Orbán Viktor. „Azzal, hogy egyetemet alapítunk megmutatjuk: van bennünk erő és hit és nem hagyjunk magunkat eltéríteni a kijelölt úttól”- emelte ki beszédében. Orbán a „nyolc év kudarcai után” sikerként értékelte, hogy az elmúlt másfél évben a kormány egymillió új munkahely létrehozását tűzte ki célul, s azt, hogy Magyarország a régió legversenyképesebb állama legyen. Tavaly mintegy 200 törvény elfogadásával szilárdítottuk meg a kormányzás rendjét, van új alaptörvényünk, melynek konszolidálásánál tartunk – sorolta a miniszterelnök.

Megmutattuk a Nyugatnak
Orbán kitért a „Nyugatra” is, ami szerinte komoly tanulópénz árán ismerte fel újból az állam értékét. Az állam a közösség és benne az egyén érdekeit védi, míg a nyitott piac kártékony szándékokat rejtett magában. A hallgatókhoz szólva a kormányfő úgy fogalmazott: az állam mindenekelőtt emberi célokból, akaratból épül –és „ebbe kell befektetni, ha minőséget akarunk.” Önök az állam megújításának letéteményesei, s köszönöm elszántságukat – zárta hallgatókhoz intézett szavait a miniszterelnök.

Integráltan önálló
Az egyetem zászlóbontása után Kiss Norbert József miniszteri biztos, majd Dr. Patyi András, az egyetem december végén kinevezett rektora mondott beszédet. Expozéjában Patyi hangsúlyozta, az NKE összehangoltan képzi majd a közszolgálatban résztvevő rendőrtiszteket, honvédokat és köztisztviselőket – a három felsőoktatási intézményt egyesítő egyetem integrációja ugyanakkor nem sérti majd a karok önálló belső rendjét. „Jelszavaink a Hazáért mindhalálig, s a Pro publico bono – ennek jegyében a nálunk tanuló fiatalok elkötelezik magukat arra, hogy saját érdekeik felé egy magasabb közös értékrendet helyeznek, s azt tekintik elsődlegesnek” –hangsúlyozta a rektor, aki szerint hivatástudattal rendelkező, parancsolni és parancsokat elfogadni képes közszolgákat képeznek az intézményben. Patyi András beszédében arra is kitért, hogy a közszolgálat, a jó állam szolgálata emberarcú, s annyit ér, amennyit képviselői tudnak nyújtani. Ennek jegyében minőségi oktatást kell nyújtanunk nekik, s a közigazgatás és a tudományos kutatómunka olyan háttérbázisává kell válnunk, ahová a kormány és a köz embere is bizalommal fordulhat- fogalmazott az egyetem vezetője. Patyi András az NKE rektoraként öt évre szóló megbízást kapott. Az avatás során Patyit ezután Navracsics Tibor, Pintér Sándor látta el az alapítás szimbólumaival – az alapítólevéllel, valamint a rektori jogarra, lánccal és az aranyozott rektori pecséttel.

Ingyen tanulnak
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállításáról 2011 márciusában döntött a kormány, s októberben szavazta meg az Országgyűlés. A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara, a Rendőrtiszti Főiskola, és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem összevonásából születő intézmény élére november elején nevezték ki Patyi Andrást, aki 2012 januárjától vezeti majd az egyetemet. Az intézmény – melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca is finanszíroz – központját jelenleg a Zrínyi Egyetem fővárosi, Ménesi úti székhelyén működteti, karai pedig megőrizték korábbi helyszínüket; hamarosan ugyanakkor új épületbe, egy helyre költöztetik az egyetemet, s a helyszín kiválasztásáról Fürjes Balázs kormánybiztos dönthet. Patyi András újságírói kérdésre elmondta, a 2012-es felsőoktatási keretszámot szinte egészében kitölti az intézmény – az állam 1017 első éves közszolgálati egyetemi hallgató tanulmányait fizeti teljes mértékben, az NKE-n pedig nagyságrendileg ugyanennyi elsőéves tanul.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni