Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 06. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán és Simor sok mindenben egyetértett

Orbán és Simor sok mindenben egyetértett

A Simor András jegybankelnökkel való tárgyalást az MNB kezdeményezte, amelyen megállapodtunk abban, hogy a nemzeti bank mindent megtesz a növekedés ösztönzése és a forint iránti bizalom visszaszerzése érdekében.

Jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Közös álláspontunk úgy hangzik, hogy a forintba vetett bizalom érdekében mindent megtesz a két fél – mondta Orbán. Mindenben támogatjuk a jegybankot, amelynek a felelőssége, hogy a fizetőeszközünk értékálló legyen – tette hozzá. A kormány a jövőben is támogatni fogja az MNB intézkedéseit. Miután növekedési tervet állított össze a kormány, arra kértük az MNB-t, hogy ebben vegyen részt – jelentette ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint arra kérték Simort, hogy azokat az eszközöket, amelyeket az EU-ban, az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban bevet a jegybank a gazdasági növekedés érdekében, azokat vegye számításba, és vizsgálja meg, hogy Magyarországon ezek közül mit lehetne felhasználni. „A jegybankelnök nyitott volt, és megerősítette, hogy javaslatait hamarosan megteszi.” A sokat kritizált jegybanktörvényről úgy nyilatkozott, várják az uniótól azokat a kifogásokat, amelyek szerint a tavaly év végén elfogadott törvény a közösségi jogba ütközik. „Egyelőre ilyen észrevétel nem érkezett.”

Orbán az IMF-tárgyalások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Fellegi Tamás több dátumot is lekötött a valutaalappal, egyelőre az Európai Bizottság részéről nincsen időpont. A miniszterelnök elmondta, hogy minél gyorsabb megegyezésre törekszenek a valutaalappal, és a védőháló birtokában ismételten a növekedés ösztönzésére lehet koncentrálni. „Azokat a pontokat is meghatároztuk, amelyek mentén külön egyeztetés nélkül is megállapodást tudunk kötni” – mondta Orbán.

Az unióban a mostani félév ugyanolyan nehéz lesz, mint a 2011-es esztendő második fele volt, de bízunk benne, hogy az azt követő növekedésnek hazánk a része lesz – hangsúlyozta Orbán.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége a kiindulópont, a kormány nem foglalkozik a betétesek pénzével, mert az a bankokra és a betétesekre tartozik. A pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka. Orbán megjegyezte, hogy „a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg”.

A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről „van egy vita”, amelyet az „Európai Unióban szokásos módon” kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. „Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére