Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Önerőből, készpénzzel vesz autót a magyar fiatal

Önerőből, készpénzzel vesz autót a magyar fiatal

A magyar fiatalok nagy része, amint eléri a korhatárt, megszerzi a jogosítványt: a jogosítvánnyal rendelkező 15-25 évesek több mint fele 17-18 évesen szerezte meg a vezetői engedélyt. A kocsitulajdonosok kétharmada önerőből vette (főleg használt) járművét, a vezetni tudók 64 százaléka pedig leginkább a család vagy rokonok látogatásánál használja az autót – derül ki az Ipsos felméréséből.

A 3 hónap alatt, 555 fő megkérdezésével készülő kimutatás szerint a saját autóval rendelkező fiatalok kétharmada önerőből, saját pénzből vette autóját, egyharmaduk részben, vagy egészében szülői segítséggel. Akik csak tervezik a vásárlást, elsődlegesen az interneten tájékozódnak a lehetőségekről. Az autómárkák ismertségét tekintve minden ötödik fiatalnak a BMW jut először eszébe, amelyet az Audi és Opel követ. A legnépszerűbb márkának tízből hat fiatal az Opelt tartja a Suzuki mellett. Sok tekintetben viszont a BMW-t, Audit és a Mercedes-t értékelik a legjobb autóknak: magas minőségűek, megbízhatóak, modernek, innovatívak, és egyedi, stílusos márkának számítanak. A három vezető márka mellett a fiatalok negyede az Opelt érzi magához közelállónak, és a Peugeot-t ítélik fiatalos márkának.

A megkérdezett 555 fő kevesebb, mint fele válaszolta, hogy szüleinek van autója, közülük a legtöbben Opellel, Suzukival és Forddal járnak. A 15-25 évesek alig 5 százaléka jár saját autóval, és 76 százalékuknak nincs jogosítványa. Minden ötödik fiatal B kategóriás jogosítványt birtokol, A vagy egyéb kategóriát csak 2-3 százalékuk.

A fiatalok nagy része, amint eléri a korhatárt, megszerzi a jogosítványt: a jogosítvánnyal rendelkező 15-25 évesek több mint fele 17-18 évesen szerezte meg a vezetői engedélyt, míg húsz százalékuk a vezetés elsajátítását inkább húsz éves kora után kezdte el. Amellett, hogy fiatalon leteszik a vizsgát, rendszeresen vezetnek is. A jogosítvánnyal rendelkező fiatalok negyede naponta vezet, további egyharmaduk heti 2-3 alkalommal. 15 százalékuk azonban kijelentette, hogy ritkábban, mint 3 havonta, vagy egyáltalán nem szokott volán mögé ülni.

A vezetni tudóknak mintegy 64 százaléka főleg a család vagy rokonok látogatásánál használja az autót. Továbbá bevásárolni, iskolába, munkába járnak vele a legtöbben. A saját autóval rendelkező fiatalok kétharmada önerőből, saját pénzből vette autóját, egyharmaduk részben, vagy egészében szülői segítséggel. Hitelre viszonylag kevesen vásároltak autót, 80 százalékuk készpénzzel fizetett. A vásárolt autók szinte kizárólag használtak, csupán 7 százalék vett újat. A döntést megelőző keresés főleg a megbízható csatornák igénybe vételével zajlott: barátokon, ismerősökön keresztül érdeklődtek a fiatalok, amelyet az internetes kutakodás követ. A vásárlásnál a legfontosabb szempontnak a jó ár-érték arány, a kevés fogyasztás és a márka megbízhatósága bizonyult.

Az autóval nem rendelkező fiatalok közül minden második azt állítja, később sem tervez autót vásárolni, ugyanakkor minden tizedik fiatal a következő 1-2 éven belül elképzelhetőnek tartja ezt. Azok közül, akik az elkövetkező 3 éven belül szeretnének autót vásárolni, 14 százalékuk venne újat. Preferenciáik megegyeznek azokéval, akik már birtokolnak gépjárművet, számukra is a jó ár-érték arány, az alacsony fogyasztás és a megbízhatóság a fő szempontok a keresés során. Abban azonban eltérnek a korcsoport autótulajdonosaitól, hogy számukra az elsődleges keresési felület az internet, 63 százalékuk itt böngész majd autót magának, míg a család és a rokonok tanácsára másodlagosan támaszkodnak majd.

Címkék: autó, fiatalok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.