Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti frankhitel volt

Olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti frankhitel volt

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata. Ma már az árfolyam kockázat nélkül, azaz forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a válságot megelőzően svájci frank alapon elérhető hiteleké volt. Mindebből egyenesen következik, hogy amennyiben az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet - derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

A kamatcsökkentések hatására az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség. Bankmonitor.hu lakáshitel-piaci körkép.

Ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért lehet megkapni egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelt, 8.000 Ft-tal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon. Nem csupán a 10 százalékkal kisebb törlesztő részlet a jelentős előny, hanem az a tény, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyam elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyam elmozdulás szélsőséges esetekben 60 százalékos, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet emelkedést okoztak. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.

A hitelpiaci kínálat azonban rendkívül széles, 69.000 Ft-tal szemben ugyanis akár 83.600 Ft-ot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért. A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió Ft-tal (42 százalékkal) is eltérhet! 10 millió Ft hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió Ft-ot fogunk visszafizetni.

Gyakorlati tanácsok: mire érdemes figyelni?

Hiába nincs árfolyamkockázat, nem szabad kicentizni a családi költségvetést: csak olyan nagyságú hitelt vegyen fel mindenki, amit kényelmesen tud fizetni. A bankok hitelelbírálása ma már lényegesen szigorúbb, mint 2006-2007-ben, így nem is biztos, hogy megkapjuk azt a nagyságú hitelt, amit szeretnénk 15-20-25 évre döntesz hitelfelvételkor, így érdemes egy kicsit több időt tölteni a kérdéssel, mint a plazma TV kiválasztásával Ugyan árfolyamkockázat már nincs, a forint kamatok emelkedése esetén a törlesztő részlet emelkedhet. Tisztán kimutatható jövedelem és a hitel fedezetéül szolgáló lakás, ingatlan rendezett tulajdonosi viszonyai elengedhetetlenek. Fontos megjegyezni, hogy jövedelem vonatkozásában két hónapos munkaviszony nem lesz elegendő… legalább a próbaidőn túl kell, hogy legyünk (ez persze nem jelenti azt, hogy vállalkozók nem kaphatnak lakáshitelt, de esetük jelentősen eltér az alkalmazottakétól).

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” névre keresztelt hitelek esetében a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt az állam. A kamattámogatással együtt sem lehet azonban a hitel ügyleti kamata kisebb, mint 6 százalék. Ezen „apró” kitételnek köszönhetően az állami támogatással bíró hitelek csak az esetek nagyon kis részében kedvezőbbek most, mint a piaci hitelek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során