Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 25. 12:44, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Kormánytisztviselő nem lehetne egyszerre több kamara tagja

OGY - Kormánytisztviselő nem lehetne egyszerre több kamara tagja

Ha a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) tagjai más kamarai tagsággal is rendelkeznek, akkor ezen kamarai tagsági viszonyukat fel kell függeszteniük - tartalmazza a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat.

A javaslatot az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a kormánypárti képviselők 12 igen, és a jobbikos, valamint MSZP-s képviselők 4 nem szavazata mellett találta általános vitára alkalmasnak hétfői ülésén.
Kátai Ildikó, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a bizottság ülésén kiemelte: a törvénymódosítást az MKK működése kapcsán felmerült gyakorlati problémák figyelembe vételével készítették el; ennek keretében bővítették az MKK által kezelt adatok körét, rendezték a főtitkár jogállását, és kodifikációs pontosításokat tettek.
Bertha Szilvia (Jobbik) megjegyezte, hogy pártja nem támogatta már a kar létrejöttét sem, mert szerintük egy "felülről létrehozott, messze nem független" szervről van szó. Ezt támasztja alá a képviselő szerint az is, hogy a most benyújtott javaslattal még kiszolgáltatottabbá teszik az MKK-t: a kar, javadalmazásában is a kormánytól függ függeni, illetve kifogásolható, hogy a miniszter támogatást nyújthat a szervezet működéséhez. Bertha Szilvia szerint a "támogatás" túl tág meghatározás, és megágyaz a korrupciónak.
Kara Ákos (Fidesz) elmondta: a kormány támogatja a javaslatot, amely szerintük nem a korrupció melegágya.
Gúr Nándor (MSZP) is egyetértett Bertha Szilvia véleményével és felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat értelmében a közszolgálati tisztviselők tekintetében a garantált bérminimum összegét és hatályát – a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően – a kormány állapíthatná meg.
A bizottság napirendjén szerepelt a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényt módosító javaslat általános vitára alkalmasságának megállapítása is.
A törvényjavaslat kapcsán Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az ülésen elmondta: a Magyar Rendvédelmi Karra (MRK) vonatkozó módosítás szerint ezután lehet majd jogorvoslatot kérni a köztársasági elnök tábornoki kinevezési döntése kapcsán, emellett pedig a még iskolapadban ülő pályakezdők - vagyis akiknek még semmilyen rendőri szakképesítésük nincs - a modulos képzés első moduljának elvégzéséig "kvázi" ösztöndíjat kapnak, nem pedig garantált bérminimumot.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke, Ese Ferenc kifogásolta, hogy a javaslat benyújtása előtt nem egyeztettek az érdekképviseletekkel, és a módosítás hiányos, csak a felmerülő problémáknak harmadát oldja meg. A hiányosságokra példaként említette, bár a javaslat rendezi az MRK elnökének sorsát, a főtitkárét nem, valamint hogy csak az MRK anyagi működésének feltételeit szabályozza, a működtetés személyi feltételei azonban megoldatlanok maradnak.
Bertha Szilvia kérdésére Nagy Edit kifejtette: az MRK most megválasztott főtitkára mandátuma lejártáig marad, az államháztartási törvény szerint pedig csak feltételekkel adható támogatás a karnak.
A bizottság általános vitára alkalmasnak találta a módosító javaslatot.
Nem vette ugyanakkor tárgysorozatba a bizottság két szocialista képviselő módosítóját. A javaslatot Gúr Nándorral (MSZP) közösen jegyző Simon Gábor (MSZP) a bizottság ülésén elmondta: egy egyedi eseten keresztül szerették volna bemutatni, hogy a tavaly július óta hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) például a felmondás írásba foglalása tekintetében is ellentmondásos szabályozást tartalmaz. Kifejtette: a Budapest 18. kerületében működő Városgazda Zrt. egyik munkatársát SMS-ben, illetve elektronikus levélben értesítették arról, hogy három hónappal korábban létrejött munkaviszonya a próbaidő leteltével megszűnik, ami Simon Gábor szerint méltánytalan. A módosítás kapcsán hangsúlyozta: mivel a munkaszerződést mindig írásba kell foglalni, és az írásba foglalásról a munkáltató köteles gondoskodni, ebből az elvből kiindulva az is jogosan elvárható, hogy a megszüntetés is csak írásban történjen.
Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára válaszában ugyanakkor hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem megfelelő eszköz egyedi jogviták kezelésére. Hozzáfűzte: azokat a jognyilatkozatokat - beleértve a munkaszerződést is - amelyeket az Mt. szerint írásba kell foglalni, megszüntetni is csak írásban lehet. Az írásbeliség tekintetében megengedi az elektromos dokumentumban való írása foglalást is, és indokolatlan, hogy az írásbeliséget a papírra korlátozzák. Kardkovács Kolos kiemelte, hogy az Mt. koherens a jognyilatkozat tekintetében, ezért nem támogatják a módosítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során