Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore-számlák után kutat a hírszerzés

Offshore-számlák után kutat a hírszerzés

Az Információs Hivatal is segíti a kormány törekvését, hogy visszaszerezze a Svájcba menekített offshore-vagyont – közölte a Heti Válasz internetes kiadása, amelyről a Magyar Nemzet számol be. A cikk egy múlt héten Lázár Jánossal lefolytatott sajtóbeszélgetésre hivatkozik, ahol a polgári hírszerzést felügyelő miniszter hozzátette: a szervezet birtokába olyan információ került, amely alapján sikerrel kérhetik a bankoktól a magyar adókerülők bankszámláinak listáját.

A portál emlékeztet arra, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely titkosszolgálati segítséggel gyakorol nyomást az alpesi ország pénzintézeteire. Az utóbbi években ugyanis többször bebizonyosodott, a bankok valójában bűnsegédként működnek közre az adócsalásokban. A legnagyobb támadást az Egyesült Államok indította a banktitok ellen, aminek következtében Svájc kidolgozta az úgynevezett Rubik-tervet. Ennek lényege, hogy az anonimitás megőrzésének fejében Svájc nemcsak egy korábbi reguláció értelmében, a betétek kamatai után fizet a megrövidített államoknak, hanem akár a teljes kimenekített tőke után kell adót fizetnie.

Ausztria és Nagy-Britannia már megkötötte a maga Rubik-egyezményét Svájccal, a parlamenti választás előtt álló Németországban viszont még belpolitikai viharok odázzák el a szerződés véglegesítését – írja a Heti Válasz. Észak-Rajna–Vesztfália ugyanis szert tett egy adatbázisra, amelyen ezernél is több adócsaló nevét és bankszámláikat tartalmazza. Amennyiben a tartománynak sikerül velük leszámolni, az számukra nagyobb erkölcsi, politikai és pénzügyi sikerrel kecsegtet, mint az államszintű megoldás.

Címkék: Gazdaság-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;