Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 12. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nincs más esélyük, csak a bérmunka

Nincs más esélyük, csak a bérmunka

90 dolgozóval folytatja működését a Hollóházi Porcelángyár. A korábban 1200 dolgozót foglalkoztató 200 éves kerámiaüzemet augusztus végén zárták be.

66 fizikai dolgozóval, s mintegy 20 kereskedelmi alkalmazottal folytatja működését a 200 éves múltra visszatekintő, korábban 1200 embert foglalkoztató kerámiagyár. A korábbi szakszervezeti titkár szerint a kollektívát úgy válogatták össze, hogy megszűnjön az üzemi érdekképviselet. A Hollóházi Hungarikum Kft. az eddigi piacait megtartaná, az elbocsátott dolgozókat pedig bérmunkában foglalkoztatná újra.

Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, jelenleg több nyugat-európai céggel is tárgyalnak, zömében kőedény- és finomkerámia-gyártásról. Mint mondta: ezek várhatóan a jövő év eleje, közepe körül fognak tisztázódni, és akkortól reményei szerint újra egy picit nagyobb létszámmal tudják folytatni a termelést.

Az állás nélkül maradt porcelángyári munkásoknak nincs más esélyük, mint a bérmunka, mert a környékben ez az egyetlen termelő cég. A közmunka bizonytalan, mert a megszűnt Manufaktúra Zrt. hárommilliós iparűzésiadó-tartozást hagyott hátra.

Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere elmondta: több millió forintot veszített a település, napi likviditási problémáik vannak. Így nem tudják azokat az embereket megfelelően fogadni az önkormányzati szociális hálóban, akik kikerülnek a manufaktúrából.

Az elmúlt öt évben 15-20 szlovák család költözött Hollóházára, akik a mindössze 20 kilométerre fekvő Kassán dolgoznak. A településen ezért szlovák nyelvtanfolyamot szerveznek, hogy a hollóháziak is munkát tudjanak vállalni a határ túloldalán. (pr)

hírTV

Címkék: hollóház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt