Városlista
2020. június 7, vasárnap - Róbert

Hírek

2019. Szeptember 26. 07:10, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Nevet kapott a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös

Nevet kapott a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös

Felfedezője után a 2I/Boriszov nevet kapta a Nemzetközi Csillagászati Uniótól (IAU) az a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös,

amely a 2017-ben azonosított Oumuamua után immár hivatalosan is a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest a mag körüli sűrű gázfelhővel (kómával) rendelkezik és a közelmúltban apró csóváját is megfigyelték. Boriszov egy saját maga által épített 0,65 méter átmérőjű teleszkóppal fedezte fel az üstököst - olvasható az IAU honlapján.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó-kutató központjának (MPC) előzetes számításai azt mutatták, hogy az égitest - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. Mostanra ezt megerősítették a kutatók, ami azt jelenti, hogy a 2I/Boriszov a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

A mostanáig felfedezett több ezer üstökös közül egyetlennek sem volt annyira hiperbolikus a pályája, mint a 2I/Boriszovnak. Ezt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei is megerősítették.

A becslések szerint néhány kilométer átmérőjű 2I/Boriszov december 7-én lesz a legközelebb a Naphoz: ekkor 2 csillagászati egységre lesz központi csillagunktól és a Földtől egyaránt. Várhatóan december és január folyamán fog a legfényesebben látszódni a déli égbolton, mielőtt elkezd kifelé haladni a Naprendszerből.

A vöröses színű Oumuamuát 2017 októberében fedezték fel és eleinte üstökösként sorolták be hiperbolikus pályája miatt. A későbbi megfigyelések során azonban megállapították, hogy nincs porcsóvája és nem bocsát ki gázt, tehát az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték.

Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszovot azonban még hónapokig tanulmányozhatják a csillagászok.

Címkék: űr, üstökös, név

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 12:07, csütörtök | Bulvár

Átalakul idén a Campus Fesztivál

Átalakul idén a Campus Fesztivál: augusztus közepétől szeptember közepéig Campus Eleven néven rendezvénysorozatot indítanak, az eddigi négy nap helyett tizenegy alkalommal kapnak a látogatók fesztiválélményt Debrecenben

2020. Június 03. 13:00, szerda | Bulvár

Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni kutatók

Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.

2020. Június 03. 07:14, szerda | Bulvár

Jövő héttől indul a Balatoni Nyár című magazinműsor

Jövő hétfőn indul a Balatoni Nyár című magazinműsor, amely délelőttönként várja a nézőket - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó Osztálya kedden az MTI-vel

2020. Május 30. 08:57, szombat | Bulvár

Győrfi Pál és a sportok - VIDEÓ

Melyik sport Győrfi Pálnak a kedvence? Hogy sikerült neki az Andonik Jako Sport kihívása? A videóból minden kiderül!