Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 28. 11:55, kedd | Külföld
Forrás: Pálfy Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Népszavazást írnak ki Ausztriában a sorkötelezettségről

Népszavazást írnak ki Ausztriában a sorkötelezettségről

Népszavazást írnak ki Ausztriában a kötelező sorkatonai szolgálat eltörléséről - jelentette be Michael Spindelegger alkancellár egy televíziós interjúban.

Spindelegger, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hétfőn az ORF televízió késő esti híradójában elmondta, hogy megállapodott erről Werner Faymann kancellárral, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjével. A lakosság megkérdezését jövő januárra tervezik.
Ausztriában kötelező erejű népszavazást csak a parlamentben már megszavazott törvényekről lehet kiírni, a parlamenti döntés előtt kiírt referendum formálisan csak véleménynyilvánító jellegű lehet.
Spindelegger azonban közölte, hogy a sorkötelezettségről tervezett népszavazás eredményét a kormánypártok ennek ellenére magukra nézve kötelezőnek ismerik majd el.
Spindelegger jelezte, hogy ő maga a sorkötelezettség fenntartását támogatja és úgy vélekedett, hogy "az osztrákok nagy többsége is támogatja a sorkatonai szolgálat egy modern formáját". Amennyiben mégis ellenkező eredmény születik a népszavazáson, az ÖVP megszavazza a hivatásos hadseregre való átállásról szóló törvényt - mondta.
A sorkötelezettség eltörlése, illetve az arról szóló népszavazás ötlete először 2010 októberében merült fel az SPÖ egyik befolyásos politikusának, Michal Häuplnak a javaslataként. A két év alatt az SPÖ és az ÖVP álláspontja jószerével semmiben sem közeledett egymáshoz. Az elmúlt napokban azonban Spindelegger lépéskényszerbe került, miután már pártjának több vezető politikusa is amellett foglalt állást, hogy népszavazás döntsön a vitában.
A kérdésben jelentős súllyal eshet latba, hogy az osztrák hadseregnek fontos szerep jut a belföldi katasztrófavédelemben, különösen az alpesi völgyekben és az Alpok előterében gyakori áradások idején. A sorozást pártolók szerint kérdéses, hogy egy önkéntes, hivatásos haderő is elegendő létszámban tud-e katonákat rendelkezésre bocsátani az ilyen feladatokra.
Spindelegger az interjúban kitért arra is, hogy nem ért egyet a legnagyobb ellenzéki párt, az euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének célkitűzésével, miszerint lehetővé kell tenni, hogy választói kezdeményezésre népszavazás dönthessen az euróövezetből való kilépésről.
Heinz-Christian Strache egy előző nap sugárzott interjúban azt hangoztatta: az euróövezet elhagyása "olyan út, amelyről magától értetődően el kell gondolkodni", "ha süllyed az euró-Titanic". "Az ÖVP számára fontos, hogy Európa-párti párt" - jelentette ki Spindelegger. Az euróövezetből való kilépés munkahelyeket veszélyeztetne - tette hozzá.
Strache kijelentette, egy ilyen népszavazás lehetőségét a következő választások esetén egy esetleges koalíciókötés feltételének tartaná. Spindelegger ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: "aki ilyen feltételeket támaszt, az valójában nem is akar szövetségre lépni".
A kormány képviselői az elmúlt időszakban többször is kinyilvánították, hogy Ausztriának szüksége van az euróra és az euróövezetre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.