Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 01. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Népszámlálás - a háztartások 5 százaléka nem válaszolt

Népszámlálás - a háztartások 5 százaléka nem válaszolt

Országos átlagban a háztartások 95 százalékából érkeztek be hétfőn 14 óráig a népszámlálási adatok - közölte Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője.

Virágh Eszter elmondta, hogy még a keddi és a további napokat is felhasználhatják arra, hogy a hétfőn gyűjtött adatokat összesítsék, dokumentálják. A kistelepüléseken szinte teljesen befejeződött az összeírás, a számlálóbiztosok pedig - jellemzően a nagyobb városokban - új címeket is találtak, ahonnan szintén begyűjtötték az adatokat - tette hozzá.

A nagyvárosokban azonban még alacsonyabb szinten állnak, Budapesten átlagosan csak a lakcímek 91 százalékáról érkeztek be a megválaszolt személyi és lakáskérdőívek; a fővárosban a legjobb feldolgozottságúak a VI. (98 százalék), illetve a XIX. és a XXI. kerületek (97-97 százalék), míg a legkevésbé aktívak a III. (83 százalék), valamint a XI. és a XII. kerületek (86-86 százalék) - mutatott rá.

A szóvivő elmondása szerint országos összehasonlításban Tolna, Zala és Nógrád megyékben szinte 100 százalékos a megválaszolt kérdőívek aránya, a legalacsonyabb aktivitás pedig - Budapesten kívül - Pest, Fejér, Vas, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben tapasztalható, ahol a kérdőívek 95-96 százaléka érkezett be a rendszerbe.

Virágh Eszter felhívta a figyelmet: a november 1. és 8. közötti pótösszeírás során lehetőségük lesz azoknak is nyilatkozniuk, akik eddig nem tették meg. A nagyobb városokban külön ügyfélszolgálat áll majd rendelkezésre, de a kisebb településeken is fogadják a lakosokat a polgármesteri hivatalokban.

Utalt arra: minden megyéből ezres nagyságrendben jelezték a számlálóbiztosok, hogy sokan szemmel láthatóan az adott címen laknak, de nem engednek be senkit a lakásukba, ők a passzív válaszmegtagadók. Sokkal kevesebben, néhány tucatnyian vannak az aktív válaszmegtagadók, akik szóban vagy írásban nyíltan jelzik, hogy nem hajlandók részt venni a népszámláláson. Mindenki ellen, aki a válaszadást megtagadja, a települések jegyzői eljárást indíthatnak - hangsúlyozta a szóvivő.

Kiemelte, a számlálóbiztosok figyelmeztető üzeneteket hagytak az adatot még nem szolgáltató lakosoknak, és ebben az emiatt indítható szabálysértési eljárásra is felhívják a figyelmüket. Ennek hatására folyamatosan jelentkeznek az állampolgárok a zöldszámok (80-200-014, 80-200-224) valamelyikén, vagy bemennek az önkormányzatokba.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.