Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2011. Október 10. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nem voltak olyan kegyetlenek, mint ahogy azt állították róluk

Nem voltak olyan kegyetlenek, mint ahogy azt állították róluk

A spanyolok keltették az inkák „rossz hírét”, akik távolról sem voltak olyan kegyetlenek hódításaik során, mint ezt a 16-17. századi beszámolók állítják.

Derült ki perui és amerikai antropológusoknak köszönhetően, akik kutatásaikról az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban számoltak be.

Az inkák által létrehozott állam a mai Ecuador, Peru, Bolívia, Chile és Argentína területén helyezkedett el. A 15. század végére már 1 millió 140 ezer négyzetkilométer kiterjedésű birodalmat mondhattak magukénak, amelyben 10 millió ember élt. Eredményeiket erős hadseregüknek és jól szervezett közigazgatásuknak köszönhették.

A Dél-Connecticuti Állami Egyetem és a Cuzcói Nemzeti Kulturális Intézet munkatársai Cuzco, az egykori inka főváros melletti 150 kilométeres körzetben, 11 helyszínen feltárt 454 csontvázat vizsgálták meg háborús sebesüléseket keresve - olvasható a Science News tudományos hírportálon.

A temetkezések a Kr.u. 600 és 1532 közötti időszakból származnak. A kutatók mindenekelőtt fejsérüléseket kerestek, amelyek furkósbottól, harci szekercétől és egyéb korabeli fegyverektől származhattak. Az inkák megjelenése előtti időkben, 600 és 1000 közötti időszakban élt 36 személy közül csupán egynél fedeztek fel ilyen fejsebet. Ahogy terjeszkedett az Inka Birodalom 1000 és 1400 között, nőtt a háborús fejsebek aránya is: 199 személyből ötnél mutatták ki, ez a vizsgált csontvázak 2,5 százaléka. Az Inka Birodalom fénykorában, 1400 és 1532 között ez az arány már 7,8 százalékos volt, 219 megvizsgált csontváz közül 17-nél mutattak ki fejsérülést.

Mint a kutatók rámutatnak, annak ellenére, hogy növekszik a harci sebesülések aránya, az ilyen sérülések viszonylag ritkák. „Úgy tűnik, hogy az inkák hódításaik során inkább a vértelen terjeszkedést és az ideológiai kontrollt preferálták” – hangsúlyozta Valerie Andrushko, a Dél-Connecticuti Állami Egyetem antropológusa.

Így diplomatacsapatot küldtek előőrsnek, hogy ajándékokkal kedveskedjenek a helyi vezetőknek és felajánlják katonai védelmüket. A javaslat elfogadása az inkáknak való behódolást jelentett, miközben az inka hadsereg a diplomáciai küldetés során a közelben várakozott, hogy világossá tegye, mi is történik azokkal, akik nem fogadják el a kecsegtető ajánlatot.

Mint Valerie Andrushko és Elva Torres, a Cuzcói Nemzeti Kulturális Intézet antropológusa rámutat, vizsgálataik alátámasztani látszanak azokat a véleményeket, amelyek szerint az inkák nem feltétlenül a fegyverek segítségével bővítették birodalmukat. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 19:00, péntek | Belföld

Továbbra is stagnálás várható az ingatlanpiacon

A koronavírus-járvány miatt feltorlódott kereslet-kínálat miatt június-júliusban már a tavalyi szintet ütötte az ingatlanpiac Magyarországon, a szegmenst érintő hatások kioltják egymást, ezért még stagnálás várható

2020. Augusztus 14. 18:09, péntek | Belföld

A koronavírus-helyzetben nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője péntek reggel az M1 csatornán.

2020. Augusztus 14. 16:58, péntek | Belföld

Harmincmilliót csaltak ki egy férfitől, aki ukrán cigarettát akart venni

Harmincmillió forintot csaltak ki Mátészalkán egy férfitől, aki ukrán zárjegyes cigarettát akart venni, de még a helyette átadni tervezett, kartondobozokba csomagolt szalmát sem kapta meg.

2020. Augusztus 14. 16:02, péntek | Belföld

Nagyszülei kertjében termesztette a kábítószert - VIDEÓ

A Sümegi Rendőrőrs munkatársai elfogtak egy 43 éves helyi lakost, büntetőeljárás indult ellene.