Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 06. 07:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem veszhet el a bonus-malus besorolás

Nem veszhet el a bonus-malus besorolás

Tavaly lépett életbe az új bonus-malus szabályozás, mely szerint az autók üzembentartóinak besorolását a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszer (KKNYR) tartja nyilván.

Bár az átállás nem volt zökkenőmentes, mára nagyban javult a nyilvántartás sikeres adatkéréseinek aránya. A nemzetgazdasági tárca megerősítette, hogy a kgfb szerződők nem vesztik el korábban megszerzett bonus-malus osztályba sorolásukat, akkor sem, ha a KKNYR-ből nem sikerül azt a határidőn belül lekérdezni, igazolni.

Tavaly nyáron léptek hatályba a bonus-malus besorolás új szabályai a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete alapján. Az új szabályok szerint kizárólag a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszer (KKNYR) adatai alapján sorolhatják be a biztosítók a szerződéseket valamely bonus-malus osztályba. A cél világos: papír nélkül, elektronikus formában áramoljanak az adatok az érintett biztosítók között, ellenőrzött kárnyilvántartási rendszerben.

Előfordulhat azonban, hogy hiányzó vagy téves adatok miatt nem lehetséges a kárnyilvántartásból egyértelműen megállapítani a besorolást. Mivel a biztosítási titokra vonatkozó szabályok szerint a biztosítók egymás között nem cserélhetnek adatot, így a szerződés megkötésétől számított 45. napig a biztosítónak kell értesítést küldenie az ügyfélnek, hogy ő pótolni vagy helyesbíteni tudja a szükséges adatokat. A K&H Biztosító eddigi tapasztalatai alapján az ügyfelek rendkívül együttműködőek.

„A KKNYR megfelelő működése mindenkinek érdeke, ezért az összes piaci szereplő azon dolgozott és dolgozik jelenleg is, hogy a korábban tapasztalt hiányosságokat megszüntessék. Köszönjük az ügyfeleink eddigi segítségét és türelmét a felmerült problémák tisztázásában. A továbbiakban is számítunk erre, kérjük, hogy figyeljenek a biztosítónktól kapott küldeményekre, és lehetőleg mielőbb pontosítsák adataikat, ha ezzel kapcsolatban megkeressük őket.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a díj esedékességétől számított 60. nap elteltével megszűnik a nem fizető üzemben tartók biztosítása. Ez az időpont sok ügyfél esetében január 1-jétől számítandó, így február 29-ig tartott, de nagyon sok esetben ettől eltérő lehet a dátum. Első tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy az ügyfelek tisztában vannak a nemfizetés súlyos következményeivel, és megfizetik a díjat és a baleseti adót egyaránt.”

Mi történik akkor, ha a megszerzett bonus-malus besorolást érinti a probléma? A Nemzetgazdasági Minisztérium jogértelmezése megerősítette, hogy a kgfb szerződők korábban megszerzett bonus-malus osztályba sorolásukat nem veszthetik el, ha azt a KKNYR-ből nem sikerül a jogszabályi határidőn belül lekérdezni, igazolni. Miután sikerült a korábbi biztosítók nyilvántartásában a helyes, korrigált adatokat megadni, azok a KKNYR-ben is megjelennek, és az új biztosító ezek alapján visszamenőlegesen is jogosult a valós bónusz-osztályba sorolni az autóst.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.