Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 12. 07:10, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.

Fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását. A Fitch döntése kapcsán Mellár Tamás közgazdász a műsorban gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett.

A kormányszóvivő elmondta: a hitelminősítők nem tudták előre jelezni a világgazdasági válságot, kiváló besorolást adtak például a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak is, amelynek 2008-as összeomlása a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezetett.

A hitelminősítők így azt a munkát sem végzik jól, amire felhatalmazásuk van, országminősítést pedig egyáltalán nem is végezhetnének. „És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta” – fejtette ki Giró-Szász András. Hozzátette: az Európai Unió több vezetője azt szorgalmazza, hogy az unió hozzon létre saját hitelminősítő intézeteket, mert a jelenlegiek nem az unió „gazdasági érdekei mentén fogalmazzák meg mondanivalójukat”.

A kormány gazdaságnövekedési várakozásairól Giró-Szász elmondta: a 2012-es GDP-növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, 1,5 százalékos bővülést várnak, annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság 0,5 százalékos bővülést valószínűsít. A prognózis módosításával Budapest bevárja a német kormány előrejelzésének felülvizsgálatát, mert a német gazdaság meghatározó erővel formálja a magyar gazdaság kilátásait is.

Stagnálást vár Mellár

Ehhez kapcsolódva a műsor másik vendége, Mellár Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke azt mondta, jövőre az export lassulásával kell számolni, vagyis a magyar gazdaságot mostanáig hajtó erők közül az utolsó is kiesik, ezért stagnálás, „0 százalékos GDP-növekedés várható”.

Mellár Tamás rámutatott: már 2011 első felében is széttartó folyamatok mutatkoztak, hiszen míg a német gazdaság lendületesen, 2,8 százalékkal nőtt, addig a magyar GDP csupán 1,5 százalékkal gyarapodott, holott a térség más országaiban, például Szlovákiában és Lengyelországban a németországihoz hasonló mértékű növekedést regisztráltak. A szakértő szerint „nem lehet látni, hogy mi lenne a húzóereje a magyar gazdaság növekedésének, ezért lenne fontos nagyon gyorsan az, hogy a gazdaságpolitika irányt váltson és egy olyan politikát indítson el, amely a növekedést valóban meg tudja alapozni”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.