Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 20. 07:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem szabad megfosztani őket a reménytől

Nem szabad megfosztani őket a reménytől

A pápa afrikai útján felszólította a kontinens és más országok politikai és gazdasági tisztségviselőit, ne fosszák meg népeiket a reménytől.

A katolikus egyházfő Benin gazdasági központjában, Cotonou-ban az elnöki palotában mondott beszédében úgy vélte, „túl sok a botrány és az igazságtalanság, a korrupció és a mohóság, a megvetés és a hazugság, és túl sok erőszakos cselekmény történik, amely nyomorba taszít és halálba visz”. Hozzátette, hogy e bajok nemcsak Afrikát, hanem a világ többi részét is sújtják.

A pápa felszólította az afrikai és más országok politikai és gazdasági tisztségviselőit, ne fosszák meg népeiket a reménytől, hanem „etikusan fogják fel kötelezettségeiket”.

XVI. Benedek beszédében emlékeztetett az „arab tavaszra” - a több országban kitört, demokráciakövetelő mozgalmakra –, valamint arra, hogy új állam jött létre Afrikában: Dél-Szudán kivált Szudánból. „Az elmúlt hónapokban számos nép kifejezésre juttatta a szabadság iránti vágyát, az anyagi biztonság iránti igényét, és abbéli akaratát, hogy harmonikusan éljen az etnikai csoportok és vallások különbözőségében. Még egy új állam is született az Önök földrészén” – mondta.

A katolikus egyházfő a nap folyamán Ouidah városába látogat, amely a benini katolikus és vudu vallású híveknek is fontos központja. A pápa itt írja majd alá a 2009-ben rendezett afrikai püspöki szinódus utáni apostoli buzdítást. A latinul Africae munus (Afrika feladata) című dokumentumot az egyházfő vasárnap Cotonou-ban adja át a kontinens 35 nemzeti püspöki konferenciája elnökeinek, illetve a kontinens regionális konferenciái hét képviselőjének.

A világon Afrikában nő a leggyorsabban a katolikus hívek száma, de a katolikus egyháznak „vetélytársai” akadtak új protestáns egyházak képében, amelyek sok százezer hívőt vonzanak. A katolikus egyház tekintélyét botrányok is megtépázták, amelyek miatt az egyházfő 2010-ben két afrikai püspököt, idén pedig egy apátot elmozdított a hivatalából.

XVI. Benedek hat és fél éve tartó pápasága során másodszor jár – ezúttal háromnapos látogatáson – Afrikában, 2009-ben Kamerunt és Angolát kereste fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.