Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kelendő a babakötvény

Nem kelendő a babakötvény

A Világgazdaság azt írja, hogy negyedannyi start számlát nyitottak az elmúlt egy évben, amióta kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet ilyen konstrukcióban takarékoskodni a gyerekeknek. Tavaly október 1. és idén szeptember 24. között összesen alig több mint 10 ezer darab babakötvényt nyitottak, míg 2011-ben 40 ezernél is több számla indult. Habár a kondíciók kedvezők, a szülők nem viszik át a gyerekek pénzét a bankból.

Az a jogszabályváltozás sem hozott igazi felfutást, hogy egy éve a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé tették a start számlákat, amelyeken állami támogatással takarékoskodhatnak a szülők és hozzátartozók a csemete számára: mindössze 1228 nagyobbacska gyereknek nyitottak ilyen számlát.A visszaesésben szerepet játszhat az is, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb helyen lehet elérni a szolgáltatást, mint amikor még a bankok és a takarékszövetkezetek is értékesítették. A MÁK – bár folyamatosan nyitja az újabb értékesítési pontokat – hozzájuk képest viszonylag kevés kirendeltséggel rendelkezik, a fővárosban öt fiókja van, emellett vannak egységei a megyeszékhelyeken és hét nagyobb vidéki városban. A kincstár ezeken túl különféle kulturális és egyéb rendezvényeken is részt vett az idén mobil állampapír-értékesítési pontokkal, ahol szintén nyithattak az érdeklődők start számlát – az eddigi eredmények alapján nem túl fényes sikerrel.

Ez a szerényebb értékesítési adat egyébként nem csak a start számláknál, de a lakossági állampapíroknál is tetten érhető. A bankoknál és takarékoknál is kapható Kamatozó Kincstárjegyből például hetente 20-30 milliárd forintnyit is eladnak, miközben a kizárólag a kincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyből csak néhány százmillió forintnyi fogy.Az államkincstár egyébként összesen 14659 start számlát kezel jelenleg. A többi hitelintézet piaci részesedése jóval nagyobb, náluk augusztus végén több mint 173 ezer számla volt. A jogszabályok szerint egyébként a bankoknál és takarékoknál vezetett babaszámlát, ha elégedetlen az ügyfél, csak az államkincstárhoz viheti már át. Ilyen ügyfél viszont nagyon kevés volt az utóbbi egy évben: mindössze 574 gyerek pénzét vitték át a kincstárhoz. Az államkincstárat még az sem tette eléggé vonzóvá a szülők szemében, hogy a kondíciói kedvezőek, a start értékpapírszámlák vezetése díjmentes, a megvásárolható állampapírok hozama pedig rendszerint magasabb, mint a jelenleg elérhető bankbetétkamatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk