Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Január 11. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Nem engedélyezett emberkísérletek zajlanak

Nem engedélyezett emberkísérletek zajlanak

Ez nem politikai kérdés, meddig kell még várnunk? – teszi fel a kérdést a késlekedő drogtiltólista kapcsán Zacher Gábor toxikológus.

A probléma egyre égetőbb, ugyanis mind gyakrabban érkeznek hírek az utcán magatehetetlenül fetrengő tinikről, akik számára az internetes piac megszámlálhatatlan mennyiségű parti- és dizájndrogot kínál.

Szombat hajnalban életveszélyes állapotban találtak rá arra a három fiatalra, akik a budapesti Hajógyári-sziget egyik szórakozóhelyén ütötték ki magukat. Zacher Gábor számát tárcsázva kiderül, a 17 és 22 éves kor közötti bulizók szervezetében GHB – közismertebb nevén Gina – mellett amfetamint és MDPV-t (pszichoaktív stimuláns) is találtak, ezért függött hajszálon az életük. A Péterffy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa kritikus hangon szólt a csigalassúságú törvényalkotásról, és úgy véli, iszonyatosan nehéz, de lehetséges a fiatalok elszakítása a drogoktól.

Netről rendelhetjük a drogot

„Való igaz, »a Gina« csupán egy kevésbé gyakran használt fajtája a partidrogoknak, sokkal komolyabb népszerűségnek örvendenek az egyéb stimulálószerek. A dizájner- és partidrogok terjedésének borzasztó nehéz gátat szabni, ezért is lenne fontos a C-lista bevezetése, mely egy kibővített tiltólista. Ezen már a törzsképletek alapján előállított szerek is szerepelnek, így a stimulánsokkal való kereskedést is meg lehetne állítani. Az interneten elérhető webshopok forgalmát és kínálatát komolyan le lehetne csökkenteni – állítja az MNO-nak a toxikológus.

A GBL-től (gamma-butyrolactone) nem fog összeesni senki, de ha megisszuk, szervezetünk átalakítja GHB-vá, magyarázza Zacher. A fiatalok ezt fogyasztják el a buli előtt, közben. Egymástól eközben azt kérdezgetik: mennyit használjak belőle? A válasz pedig legtöbbször az, hogy „nem tudom”. Alapvető probléma, hogy a laktonáz enzimek minden szervezetben más módon alakítják át a GBL-t GHB-vá, ami komoly veszélynek teszi ki a fogyasztókat, véli a szakorvos.

Fogalmuk sincs, mivel bódítanak

Zacher Gábor elképesztő arányokat tárt elénk: az elmúlt év droglefoglalási statisztikájából kiderül, hogy az elfogyasztott illegális szerek 75 százalékában a tervezett vegyület mellett más összetevő is volt. Hogy ez pontosan mit jelent? Azt, hogy a díler Kínából megrendeli a drogot, az megérkezik a postára, ahol simán átvehető. Az analitikai labor helyett hazaviszi, és már árulja is a tájékozatlan fiatalok tömegeinek. „Ma az ilyen jellegű drogkereskedelem kapcsán gyakorlatilag nem engedélyezett emberkísérletekről beszélhetünk” – fest igen sötét képet a toxikológus, majd hozzáteszi: Magyarországon egy átlagos hétvégén nagyjából 350 ezren nyúlnak illegális szerekhez, „gombásznak”, szívnak füvet, fogyasztanak GHB-t.

Zacher Gábor elmondta: évi 900-1000 túladagolással találkoznak országszerte. Amíg azonban a hírekben főszerepet kapó Gina csupán egy vegyülettel támad, évente 200 ezer új szintetikus stimuláns kerül a piacra. Utóbbiak tehát kenterbe verik a GHB-t.

Egyes vélemények szerint a partidrogok „levadászása” azért sem könnyű feladat, mert mire a hatóságok felfedezik a szer létezését és kifundálják a szankciókat, addigra másik három olyan drogfajta lép az előző helyébe, melynek a hatóanyaga nincs rajta a tiltólistán. Zacher Gábor megerősíti ezt: amíg nem sikerül összeállítani egy kibővített lajstromot az illegális szerekről, addig folyamatos lesz a vásárlás a naprakész webshopokon. Komoly törvényi változásokra, ehhez pedig valós akaratra lenne szükség.

„2012. január elsejétől 9 új hatóanyag került a listára. Ezt a tendenciát kellene tartani, és akkor nem lenne gond – hangsúlyozza a toxikológus. – Egyszerűen érthetetlen azonban, hogy a már szankcionált szerek mellett miért kell várni arra, hogy a jóval hatékonyabb szűrőt jelentő C-lista is életbe lépjen. Az erről szóló törvénymódosítási javaslat hosszú hónapok óta hever a parlament előtt, a végrehajtásra azonban a legfrissebb hírek szerint tavaszig kell várni. Miért?”

Minden jó, ha a vége jó

A törvényi szabályozás mellett a magatartástudományi szakemberek tömegein túl Zacher Gábor is keresi a választ a mindeddig megfejthetetlennek tűnő kérdésre: mi az oka, hogy a hétvégi pörgéshez a fiataloknak egyre komolyabb hányada keres drogot? – Mi sem voltunk kiscserkészek, de nem ám. Piáltunk, berúgtunk nem egyszer, nem kétszer, de ennyi pontosan elég volt. Tudtuk, hol a határ. Manapság olyan óriási értékrendbeli különbség jellemzi a szülők és a gyerekek kapcsolatát, hogy a szakadék majdhogynem áthidalhatatlan. A nemzeti drogstratégia szempontjából viszont végezetül szolgálhatok egy örömteli hírrel is: az utóbbi időben megkérdezett fiatalok 60 százaléka immár azt mondta, nem próbálná ki a partidrogot, ha megkínálnák.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 17:05, kedd | Belföld

Felfüggesztett börtönt kapott a hatéves fiát vezetni engedő férfi

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves fiát autót vezetni engedő férfire - közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.