Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Január 11. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem csak orvosaink, már diákjaink is itt hagynak bennünket?

Nem csak orvosaink, már diákjaink is itt hagynak bennünket?

Eddig sem számított kivételes gyakorlatnak, hogy egy magyar fiatal Ausztriába megy felsőoktatási tanulmányokra, a későbbiekben pedig még erősebb lehet ez a tendencia – vélik szakemberek.

Ausztriában nincs tandíj, míg Magyarországon szeptembertől van, akinek fizetnie kell. Ráadásul Ausztriában ma már szabadon vállalhatnak munkát a magyarok, így tanulmányaik mellett pénzt is kereshetnek.

Szabados Viktor most diplomázik Bécsben közgazdaságból, amely szakon Magyarországon a tervek szerint ősztől csak kétszázötvenen tanulhatnak ingyen. A hallgató, aki a Magyar Diákok Egyesületének leköszönő elnöke, elmondta, elárasztják őket a magyarországi fiatalok részéről érkező telefonhívások, érdeklődő levelek, utóbbiakat alig tudják megválaszolni.

Szabados Viktor szerint a nagyszámú megkeresés oka, hogy Ausztriában sokkal stabilabbak a viszonyok, ha valaki beiratkozik az egyetemre, biztos lehet benne, hogy nem vezetnek be egyik napról a másikra „elképesztő nagy” tandíjakat. Kiszámítható rendszerben mozog az ember, ami a jövő szempontjából nagyon fontos lehet, míg Magyarországon ez a tervezhetőség nem jellemző – mondta a bécsi magyar hallgató.

Jelenleg körülbelül kétezer magyar tanul osztrák egyetemeken, többségük műszaki, gazdasági és zeneművészeti szakokon - adta hírül a közrádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ausztria, diákok, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 17:05, kedd | Belföld

Felfüggesztett börtönt kapott a hatéves fiát vezetni engedő férfi

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves fiát autót vezetni engedő férfire - közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.