Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 26. 17:40, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Negyven barlang várja a látogatókat a nemzeti parkokban

Negyven barlang várja a látogatókat a nemzeti parkokban

A barlangok nyáron is változatos kínálattal várják az érdeklődőket a nemzeti parkokban. Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is.

Állandóan hűvös, 12 Celsius-fokos hőmérsékletű barlangok bemutatóhelyei öt nemzeti parkban: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók. Népszerűségüket mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon - közölte az Agrárminisztérium sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Mint írták, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, és az elvégzett munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez vagy éppen a denevérek élőhelyének megőrzéséhez is. A barlangok közül több különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal várja az érdeklődőket, és olyan is van, amelyik a denevérek világába enged betekintést.

A barlangok többsége egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen - például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban - overallos túra keretében fedezhető fel a föld alatti világ. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

"A barlangok gyógyító hatásukról is ismertek. Egy most záruló projekt keretében a szakemberek a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek. A világörökség részét képező Baradla-barlangban jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra" - szerepel a közleményben.

Újdonság, hogy Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot. Ami a fővárost illeti, Budapest alatt a világon egyedülálló módon mintegy hatvan kilométernyi barlangrendszer húzódik. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. A budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

Címkék: barlang, nemzeti park

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.