Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. November 12. 11:56, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - fotó:illusztráció

Negyedmilliónyian váltanak biztosítót az idei kgfb kampányban

Negyedmilliónyian váltanak biztosítót az idei kgfb kampányban

Az autósok fele, mintegy 2 millió üzembentartó válthatna kötelező gépjármű felelősségbiztosítót (kgfb) az év végén.

Közülük várhatóan 180 ezren mennek át új biztosítóhoz, további 70 ezer felmondja a jelenlegi szerződését, majd ugyanannál a biztosítónál újra megköti a kedvezőbb díj miatt - mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Az ugyanannál a biztosítónál történő újrakötés miatt nyújtották be azt a parlament előtt lévő képviselői módosító javaslatot, amely szerint a kgfb törvény úgy módosulna, hogy a meglévő ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint az új ügyfelek.

Papp Lajos a célt üdvözlendőnek tartotta, de nem szerencsés az, ha egy képviselő nyújtja be a egyéni indítványt, mivel így nem kötelező a szakmai konzultáció. Az sem szerencsés, ha egy liberalizált piac díjaiba belenyúl az állam, bár a kötelező biztosításnál jogában áll meghatározni annak a kereteit - tette hozzá az elnök.

Az idei kampány különlegessége, hogy megjelennek a csődbe jutott román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének az ügyfelei is a piacon. A 160 ezer magyar Astra ügyfél közül 15 ezer válthat kgfb-t az év végével. Összesen 35 ezren nem váltottak még, akiknek - annak ellenére, hogy csak jövőre jár le a szerződésük - most jogukban áll új biztosítót választani - mondta Papp Lajos.

A 2010-től vásárolt autók kötelező biztosítása nem az év végéig, hanem a vásárlástól számított egy évig tart. A biztosítók pedig bármikor módosíthatják a kgfb díjaikat, amelyek 60 nappal később lépnek hatályba. Így az év végével váltók részére november másodikáig kellett díjat hirdetni, ezt a K&H Biztosító kivételével a többi meg is tette. A helyzet érdekessége, hogy ez a biztosító - a korábban meghirdetett díjával - a váltók 30 százalékát mondhatja magáénak - jellemezte a helyzetet az elnök.

A 15 kgfb-t is kínáló biztosító év közben 77-szer módosította tarifáit. A biztosítók arra törekszenek, hogy a díjaik kerüljenek egyensúlyba a kárkifizetéssel. Jelenleg a befolyt díjak 80 százalékát fizetik ki a károkra a biztosítók, ami túl magas arány - hangsúlyozta Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke. Véleménye szerint drasztikus díjemelésre nem kell számítani, de a folyamatos enyhe díjemelés 5-6 év múlva egyensúlyba hozza a díjakat és a kárkifizetéseket.

A kgfb váltások 80 százalékát az alkuszokon keresztül rendezik az ügyfelek. Ennek oka az, hogy a kalkulátorok összehasonlíthatóvá teszik az ajánlatokat, illetve az alkuszok árgaranciát vállalnak a honlapjukon megjelenő díjakra - tette hozzá Cselovszki Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.