Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 14. 13:45, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben.

Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják, vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: a kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem - mint fogalmazott - az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek. Január 1-jétől fellélegezhetünk - hangsúlyozta.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Az államtitkár a kampány szükségességét lesújtó adatokkal támasztotta alá. Elmondta: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében. Hozzátette: ezek az adatok a szabályozással csökkenthetőek, több életet lehet így megmenteni, mint gyógyítási eljárásokkal - írja a kormányzati portál.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. Ennek kellett megálljt parancsolnunk – emelte ki az államtitkár.

A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok és matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét. Szeretnénk megértetni a társadalommal azt, hogy füstmentesen sokkal jobb az élet – hangsúlyozta.

A kampány során több lépcsőben tájékoztatják az embereket az új szabályozásról, a türelmi időszakban ki kell helyezni a tiltó és felvilágosító táblákat. Az, aki megszegi a szabályozást, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértés esetén 1-2 millió forintra is bírságolhatóak.

OrientPress Hírügynökség
Kép: kormany.hu/Botár Gergely

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.