Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2016. Július 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Nagy-Britannia katonákat küld Kelet-Európába

Nagy-Britannia katonákat küld Kelet-Európába

Nagy-Britannia több száz katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba, és átfogó intézkedéscsomagot is kidolgozott a térség katonai védelmének erősítésére.

David Cameron miniszterelnök pénteken bejelentette azt is, hogy a jövőben a brit fegyveres erők katonanői is elláthatnak frontszolgálatot.
A brit védelmi minisztérium pénteken, a varsói NATO-csúcsértekezlet nyitónapján közölte, hogy ötszáz fős brit kontingens indul Észtországba, azzal a feladattal, hogy azonnali reagálású erőként lépjen fel bármilyen válság vagy incidens esetén.

Egy további 150 tagú brit egység közelebbről nem részletezett hadfelszereléssel együtt Lengyelországba települ. Ennek az alakulatnak a feladata a közös műveleti képesség erősítése, egyebek mellett a lengyel fegyveres erőknek nyújtott képzési támogatással.

A brit védelmi miniszter, Michael Fallon által jóváhagyott intézkedéscsomag része négyezer ukrán katona kiképzése is; ez a program 2017 márciusáig tart.

A tárca ismertetése szerint Nagy-Britannia mindemellett több ezer fős alakulatot tart készültségben. Ezek az egységek néhány napon belül bárhol bevethetők a NATO gyorsreagálású erőinek részeként.

A minisztérium indoklása szerint a kelet-európai szövetségesek egyéb kockázatok mellett az orosz agresszió fenyegetésével szembesülnek.

A közlemény felidézi, hogy a brit királyi légierő (RAF) már most is négy Typhoon típusú harci repülőgépet állomásoztat a térségben a balti államok légvédelmének erősítésére. A gépek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére - áll a brit védelmi minisztérium ismertetésében.

Michael Fallon a BBC-nek pénteken kijelentette: az intézkedéscsomag célja Oroszország elrettentése bármilyen további agressziótól. A kelet-európai NATO-tagországok "óriási nyomást" érzékelnek Oroszország részéről, tekintettel a határok mentén tartott nagyszabású orosz hadgyakorlatokra, és a légterükben észlelt orosz berepülésekre - mondta a brit védelmi miniszter.

Fallon szerint a brit egységek telepítését a balti köztársaságok kifejezetten kérték.

David Cameron brit miniszterelnök a varsói NATO-csúcs pénteki nyitónapján bejelentette azt is, hogy a jövőben a brit katonanők is elláthatnak frontszolgálatot.

A brit fegyveres erők kötelekében szolgáló hétezer nő az eddigi szabályok szerint kisegítő-támogató szerepet tölthetett be a konfliktusövezetek első vonalában, például orvosként, ápolóként vagy tűzszerészként, de közvetlen harci cselekményekben nem vehettek részt.

Cameron pénteki bejelentése szerint a katonanők a jövőben a szárazföldi alakulatok gépkocsizó, páncélos, illetve gyalogosegységeiben láthatnak el frontszolgálatot.

A döntés előzményeként a brit kormány átfogó felülvizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy indokolt-e a nők frontszolgálatának tilalma, és a vizsgálatot végző szakértők, köztük Sir Nick Carter, a hadsereg vezérkari főnöke javasolta a tilalom feloldását.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 16:51, péntek | Külföld

Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen, öt ember meghalt - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

2019. December 06. 16:03, péntek | Külföld

Terrortámadások elkövetését segítő online útmutatókra bukkant az Europol

Terrorizmussal összefüggő internetes tartalmakat felderítő akció keretében 1733 különféle, terrortámadások elkövetéséhez segítséget nyújtó online útmutatót talált nemzeti hatóságok szakembereinek bevonásával az Europol

2019. December 06. 15:01, péntek | Külföld

Washington várhatóan több katonát küld a közel-keleti térségbe

Washington várhatóan több katonát küld a közel-keleti térségbe - jelentette ki John Rood, az amerikai védelmi tárca miniszterhelyettese csütörtökön a szenátusban.

2019. December 06. 12:48, péntek | Külföld

Az egészségügy és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat

Az egészségügy helyzete és a Brexit érdekli leginkább a brit választókat - mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő péntek reggel az M1 csatornán.