Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2016. Július 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Nagy-Britannia katonákat küld Kelet-Európába

Nagy-Britannia katonákat küld Kelet-Európába

Nagy-Britannia több száz katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba, és átfogó intézkedéscsomagot is kidolgozott a térség katonai védelmének erősítésére.

David Cameron miniszterelnök pénteken bejelentette azt is, hogy a jövőben a brit fegyveres erők katonanői is elláthatnak frontszolgálatot.
A brit védelmi minisztérium pénteken, a varsói NATO-csúcsértekezlet nyitónapján közölte, hogy ötszáz fős brit kontingens indul Észtországba, azzal a feladattal, hogy azonnali reagálású erőként lépjen fel bármilyen válság vagy incidens esetén.

Egy további 150 tagú brit egység közelebbről nem részletezett hadfelszereléssel együtt Lengyelországba települ. Ennek az alakulatnak a feladata a közös műveleti képesség erősítése, egyebek mellett a lengyel fegyveres erőknek nyújtott képzési támogatással.

A brit védelmi miniszter, Michael Fallon által jóváhagyott intézkedéscsomag része négyezer ukrán katona kiképzése is; ez a program 2017 márciusáig tart.

A tárca ismertetése szerint Nagy-Britannia mindemellett több ezer fős alakulatot tart készültségben. Ezek az egységek néhány napon belül bárhol bevethetők a NATO gyorsreagálású erőinek részeként.

A minisztérium indoklása szerint a kelet-európai szövetségesek egyéb kockázatok mellett az orosz agresszió fenyegetésével szembesülnek.

A közlemény felidézi, hogy a brit királyi légierő (RAF) már most is négy Typhoon típusú harci repülőgépet állomásoztat a térségben a balti államok légvédelmének erősítésére. A gépek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére - áll a brit védelmi minisztérium ismertetésében.

Michael Fallon a BBC-nek pénteken kijelentette: az intézkedéscsomag célja Oroszország elrettentése bármilyen további agressziótól. A kelet-európai NATO-tagországok "óriási nyomást" érzékelnek Oroszország részéről, tekintettel a határok mentén tartott nagyszabású orosz hadgyakorlatokra, és a légterükben észlelt orosz berepülésekre - mondta a brit védelmi miniszter.

Fallon szerint a brit egységek telepítését a balti köztársaságok kifejezetten kérték.

David Cameron brit miniszterelnök a varsói NATO-csúcs pénteki nyitónapján bejelentette azt is, hogy a jövőben a brit katonanők is elláthatnak frontszolgálatot.

A brit fegyveres erők kötelekében szolgáló hétezer nő az eddigi szabályok szerint kisegítő-támogató szerepet tölthetett be a konfliktusövezetek első vonalában, például orvosként, ápolóként vagy tűzszerészként, de közvetlen harci cselekményekben nem vehettek részt.

Cameron pénteki bejelentése szerint a katonanők a jövőben a szárazföldi alakulatok gépkocsizó, páncélos, illetve gyalogosegységeiben láthatnak el frontszolgálatot.

A döntés előzményeként a brit kormány átfogó felülvizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy indokolt-e a nők frontszolgálatának tilalma, és a vizsgálatot végző szakértők, köztük Sir Nick Carter, a hadsereg vezérkari főnöke javasolta a tilalom feloldását.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Július 04. 05:00, szombat | Külföld

A harmadik negyedévben már erőre kap az euróövezet gazdasága

A harmadik negyedévben megindul a gazdasági növekedés az euróövezetben, de a második negyedévi visszaesésnél kisebb meredekséggel a müncheni ifo és a zürichi KOF gazdaságkutató intézet szerint.

2020. Július 03. 16:00, péntek | Külföld

Megint sok lett az új beteg és a halálos áldozat Ukrajnában

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében