Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 08. 13:43, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Munkahelyteremtés tízmilliárd forintból - öt és félezer új állás születhet

Munkahelyteremtés tízmilliárd forintból - öt és félezer új állás születhet

Munkahelyteremtő beruházások támogatására tízmilliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közrádióban elmondta: idén megduplázták a tavalyi keretet, a pénzből öt és félezer új munkahely jöhet létre a kis-és középvállalkozásoknál és tízezer meglévő állást is sikerül így megőrizni.

Öt és félezer új munkahely jöhet létre a kisebb cégeknél és tízezer meglévő állás maradhat meg az NGM munkahelyteremtő pályázata segítségével - mondta Czomba Sándor államtitkár a közrádióban. A pályázatokat február 8-tól március végéig nyújthatják be vállalkozások, a döntés pedig legkésőbb május 20-ig megtörténik – közölte az államtitkár.

Czomba Sándor szerint nagyjából 6-800 vállalkozás pályázhat sikeresen, a cél az, hogy elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban működő, illetve oda beruházó cégek nyerjenek. Ettől függetlenül a kiírás az egész országra érvényes, csak a támogatás intenzitása magasabb a nehezebb helyzetben lévő térségek esetében. Tavaly a pályázók több mint nyolcvan százaléka mikró-, illetve kisvállalkozás volt, akiknek a kormányzat a leginkább segíteni akar a támogatással.

A pályázati feltételek közé tartozik többek között, hogy az indulóknak száz százalékosan végre kell hajtania a bérkompenzációt, valamint legalább két fő felvételével kell járnia a létszámbővítésnek. Az is előnyt jelent a pályázónak, ha olyan személyt akar alkalmazni, aki már régóta elvesztette a munkáját. Egy ember után alapesetben 1,4 millió forintot lehet nyerni, amit nem bérre és járulékra, hanem munkahelyteremtésre kapják a cégek, például gépeket lehet belőle venni vagy az infrastruktúrát fejleszteni.

Az új munkahelyet legalább két évig, a beszerzett gépeket pedig három évig meg kell tartani. Az alaptámogatás félmillióval nő, ha a vállalkozás regisztrált álláskeresőt vesz fel, további 300 ezer, ha az új munkatársroma származású és még 300 ezer, ha a munkahelyet a leghátrányosabb helyzetű térségben létesítik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.