Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Május 22. 09:31, szerda | Belföld
Forrás: http://feol.hu

Múltidéző tablók előtt Csabdiban

Múltidéző tablók előtt Csabdiban

Csabdi - Az első díszpolgári címet posztumusz díjként adományozta az önkormányzat a hajdani igazgató-tanítónőnek, Ormosi Ivánnénak az iskola 110. éves évfordulóján.

- Abban bízunk, hogy lesznek mindig elegen, akik megtöltik az iskolapadokat! - e mondattal zárta köszöntőjét Illés Szabolcs, a bicskei járás tankerületi igazgatója a csabdi iskola születésnapján.

Ennél többet manapság kívánni sem lehet egy kis falu alma materének, bár a csabdi intézmény feje felett nem lebeg Damoklész kardja: a nemrégiben 90-es létszámról 110-re emelkedett a tanulók létszáma. Hogy itt szeretik és becsülik iskolájukat, az kitűnt a lelkesedésből, a színes programból, az alkalmi kiállításokból, amely a pünkösdi emelkedettséget erősítette.

A faluban 1903-ban alapították az elemi iskolát, a környékbeli tanyákon is működtek osztatlan fiókiskolák. Külsőleg kicsit változott az épület, korszerűsítése sem oly régen történt meg, de köszönhetően az elkötelezett pedagógusoknak, a mai kívánalmaknak megfelelően indítják útnak az itteni gyerekeket.

A helyi önkormányzat idén alapította meg a díszpolgári címet, amelyet posztumusz díjként adományozott néhai Ormosi Ivánné Máté Edit igazgató-tanárnőnek, aki 1950-től élt és tanított Csabdin, két esztendeje hunyt el, lánya vette át az elismerést Tankó Károly polgármestertől.

Megemlékeztek a fiatalok és idősebbek egykori tanítóikról, tanáraikról, a legendás népnevelőkről, akik a szülőket, a tanyasiakat, a falubelieket is segítették, pártfogolták. Székely Lászlóné Aranka aranydiplomáját vette át a polgármestertől, amit a győri főiskola küldött el 50 évvel az eredeti oklevél átvétele után. Köszöntötték a 35 éve Csabdin tanító Kisvári Gyula tanárt és a 25 éve itt dolgozó Keresztesi Erzsébet igazgatónőt.

Az évfordulót Kiss Béláné Mária egykori igazgatónő szervezte, sokak összefogásával. A néptánc és az 50-es évek rokija egyaránt szerepelt az alkalmi színpadon, adományokból csaptak lakomát az udvaron. Az iskolában régi tablókat böngésztek, a művelődési házban helytörténeti és természetfotó kiállítást rendeztek, évkönyv és apró emléktárgyak tették teljessé az évfordulót.

Zsohár Melinda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma