Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 23. 11:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: a kormány bukását jelzi az ország ismételt eladósodása

MSZP: a kormány bukását jelzi az ország ismételt eladósodása

Az MSZP szerint az Orbán-kormány csődjét, legfontosabb célkitűzésének elbukását jelenti, hogy Magyarország az Eurostat legfrissebb adatai alapján elvesztette az államadósság elleni háborút.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hangsúlyozva, az európai statisztikai adatok alapján Magyarország ismét a legeladósodottabb tíz uniós ország közé került, a bruttó közadósság GDP-hez viszonyított aránya ugyanis 82,4 százalékon áll.
"Kimondhatjuk: ezzel az Orbán-kormány megbukott" - hangsúlyozza Tukacs István, hozzátéve: a "mérhetetlen megszorítások értelmetlenné váltak, a magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása és az emberek pénztárcájának kiürítése teljesen felesleges volt". "Semmivé foszlott" minden, amiért a kormány létrehozta a nemzeti együttműködés rendszerét, amiért a "fideszes kétharmad a négymillió szegény országává tette hazánkat, ami miatt harminc új adót vetettek ki az emberekre" - fejti ki az ellenzéki politikus.
Az MSZP mindezekre hivatkozva lemondásra szólítja fel Orbán Viktort, továbbá elvárják, hogy a kormányfő kérjen elnézést a magyar lakosságtól, amiért "három évig a bolondját járatta" velük. Tukacs István szerint az ország vezetését olyanokra kell bízni, akik képesek növekvő pályára állítani a tönkretett magyar gazdaságot, és ezáltal elérni, hogy az emberek napról napra jobban éljenek, az MSZP pedig készen áll erre.
Az Eurostat hétfőn közölte, mind az eurózónában, mind az Európai Unió egészében nőtt az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya az első negyedévben. A magyar államháztartás GDP arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány.
Az adatok megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank által július elején közölt előzetes adatokkal. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári 3,25 milliárd dolláros kötvény-kibocsátásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.