Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 10. 07:49, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Most minden eldől: megkezdte a tárgyalást Fellegi az IMF-fel

Most minden eldől: megkezdte a tárgyalást Fellegi az IMF-fel

Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megbeszéléseket kezdett hétfőn Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF).

Tudatta a washingtoni magyar nagykövetség.

A miniszter a hét során több alkalommal találkozik az IMF vezetőivel, csütörtökön pedig Christine Lagarde IMF- főigazgatóval. Programja részeként találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel is.

Az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások előkészítésére és az előzetes álláspontok egyeztetésére Washingtonba utazott delegáció tagja Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is. A nagykövetség sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik a Magyar Nemzeti Bankkal, továbbra is tiszteletben tartja és biztosítja függetlenségét.

„Határozott kormányzati szándék az egyeztetéseket követően egy gyors megállapodás elérése, amely hozzájárul a piaci bizalom helyreállításához. Az ország piaci finanszírozásának biztosításához a nemzetközi pénzügyi szervezetek hitelei által kínált védőhálót biztosító konstrukcióra van szükség” – hangsúlyozza a washingtoni nagykövetség közleménye.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat megelőzően az MTI-vel közölte: Fellegi Tamás főtárgyaló mandátuma négy kérdésre terjed ki. Eszerint a tárca nélküli miniszter minden olyan hitelformát elfogadhat újabb kormányzati egyeztetés nélkül, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely nem kiváltja a piaci finanszírozást, hanem „megerősít bennünket a piacokon”.

„Ezért mondjuk azt, hogy mi az IMF-től egy védelmi hálót várunk. Az ország működéséhez szükséges pénzt a piacokról akarjuk megszerezni, de világos jelzést akarunk adni nekik, hogy Magyarország az elérhető források beszűkülése, az euróválság jelentős elhúzódása esetén is rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyek a biztonságos működéshez és a növekedéshez szükségesek” – mondta.

Fellegi Tamás azt is egyértelműsítheti a tárgyalásokon – folytatta a kormányfő –, Magyarország készen áll arra, hogy az IMF-fel egyeztetve hajtsa végre azt a programot, amelyben megállapodnak. Természetesnek tartja ugyanis, hogy az IMF olyan gazdaságpolitikát akar látni Magyarországon, amely garancia arra, hogy visszakapja a pénzét.

A főtárgyaló meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást is, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz – közölte a miniszterelnök.

„Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a tárgyalófelek szükségesnek tartanak" – rögzítette Orbán Viktor Fellegi Tamás mandátumának negyedik pontját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni