Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 05. 15:36, péntek | Belföld

Modern városok - Gyopáros: 1800 milliárd forintot fordítottak eddig fejlesztésekre

Modern városok - Gyopáros: 1800 milliárd forintot fordítottak eddig fejlesztésekre

A Modern városok program keretében 1800 milliárd forintot fizettek ki fejlesztésekre, ez a program becsült költségvetésének csaknem fele -

-mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Győrben.

Gyopáros Alpár a Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznál 2,4 milliárd forintból elkészült parkolóházának átadásán közölte: az ország 23 megyei jogú városában megvalósuló 270 beruházásból 86 már befejeződött, év végére pedig több mint 120 zárul le. A jövő évi központi költségvetésben további 270 milliárd forint szerepel a program folytatására.
Hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a program iránt, mert a mostani koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére azt az elvet képviseli, hogy új munkahelyek teremtésével, gazdaságfejlesztéssel és beruházásösztönzéssel igyekszik könnyíteni az emberek életén és úrrá lenni a válságon.
A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Győrben több beruházás is elkészült már, egyebek mellett több mint 4,5 milliárd forintból utakat és kerékpárutakat építettek, a Xantus János Állatkert fejlesztésére 2 milliárd forintot fordítottak, a Széchenyi István Egyetemre pedig 2,5 milliárd forintot. Eddig csaknem 15 milliárd forintot kapott a program keretében a megyeszékhely, és idén további 3 milliárd forintos támogatásra számíthat, amelyet az állatkert további fejlesztésére és a vízi élménypark kialakítására fordíthat.
Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kórház melletti Petz Lajos-parkolóház kialakítása volt az egyik legfontosabb eleme a programnak, hiszen így mintegy kétszáz autóval több parkolhat a területen. A parkolóházban 359, annak közvetlen közelében pedig együttesen 560 autó parkolhat.
Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a háromszintes épületet azért nevezték el Petz Aladár édesapjáról, Petz Lajosról, mert neki is nagy érdeme van abban, hogy Győrben modern, európai színvonalú kórház épülhetett.
Hozzátette, a fejlesztésekkel azt akarják elérni, hogy Győr "komfortos" legyen.
Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója elmondta, hogy az intézményben naponta 5-6 ezer beteg, illetve látogató fordul meg.
A parkolóházat már lehet használni. Ahhoz, hogy a nehezen mozgó betegek is használni tudják, a szabványméretnél nagyobb, öt méter hosszú és 2,75 méter széles beállókat alakítottak ki. Az épület tetejére napelemeket szereltek és kialakítottak tíz elektromosautó-töltőállomást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.