Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 02. 18:37, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: zökkenőmentesen elindult a napközbeni átutalás rendszere

MNB: zökkenőmentesen elindult a napközbeni átutalás rendszere

Mától az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. A közel kétéves fejlesztésnek köszönhetően a banki ügyfelek (a lakosság és a vállalatok) jelentős előnyhöz jutnak.

Mától a korábbi egy munkanappal szemben legfeljebb négy óra lesz a belföldi, elektronikusan benyújtott forintátutalások teljesítési ideje. A négyórás szabály az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, hiszen a GIRO Zrt. által üzemeltetett rendszer kétóránként számolja el a bankok által hozzá benyújtott tételeket, így az esetek túlnyomó többségében arra lehet számítani, hogy ennél rövidebb idő alatt teljesülnek az átutalások.

A napközbeni átutalás a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése, melynek köszönhetően elegendő a pénzt az esedékesség napján átutalni, így az ügyfelek (magánszemélyek, ill. vállalatok) egynapi folyószámla kamatot nyernek. A napközben kapott pénzt napon belül további fizetésekre is fel lehet használni, és sürgős esetekben át is lehet utalni.

A vállalatok szempontjából további előny, hogy az új nemzetközi SEPA szabvány alkalmazásával tudják analitikus könyvelési rendszereiket automatizálni, így pénzügyi adminisztrációjukat hatékonyabbá tenni.Ezen túlmenően csökkenteni tudják a számlaegyenlegüket, amelyet kedvezőbb kamatozású eszközökbe mozgathatnak át.

„A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban” – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon rendezett sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjó érdekében tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Egy országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztés során, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben zajló fejlesztések jelentős kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik komoly anyagi ráfordítással járultak hozzá egy korszerűbb, ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditásmenedzselés rendszere – tette hozzá. Az alkalmazásra kerülő uniós SEPA szabvány a korábbinál bővebb adattartalmat tesz lehetővé, jobban kiszolgálva az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag egy olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Giro Zrt életében is jelentős változást hoz az éjszakai üzemmód mellett a napon belül ötszöri elszámolásra történő áttérés. A kétóránkénti ciklusok fegyelmezett magatartást várnak el a klíringtagoktól és a Giro Zrt-től is. Ugyanakkor a jelentős tartalékidővel rendelkező éjszakai üzemmódhoz képest némileg megnövekvő működési kockázat kezelésére ez a rendszer is úgy lett kialakítva, hogy két egymással párhuzamosan futó rendszer dolgozza fel a tranzakciókat, és probléma esetén bármikor át lehet kapcsolni egyikről a másikra.

A tavaly augusztus óta zajló tesztek és az első három ciklus tapasztalatai azt mutatják, hogy a GIRO és a klíringtagok sikeresen felkészültek a napközbeni átutalás működtetésére.

Címkék: átutalás, bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.