Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit lép a Fed, lesz-e pénznyomda?

Mit lép a Fed, lesz-e pénznyomda?

Az Equilor elemzői szerint a mai nyíltpiaci bizottsági ülésén sem dönt újabb monetáris expanzióról a FED, a romló gazdasági kilátások ellenére. E téren a piac várakozása is alább hagyott, Bernanke Fed elnök legutóbbi nyilatkozatait nagy remények előzték meg és csalódás követett, mely a tőkepiaci hangulatra is rányomta a bélyegét.

A Wall Street Journal hasábjain megjelenő írások alapján viszont egyre több Fed-kormányzó véli úgy, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye inkább gyenge, s emiatt vizsgálják már, hogy milyen eszközökkel lehetne újabb támaszt adni a gazdaságnak. Az irányadó ráta 2014 végéig tartósan alacsony szinten tartása szinte garantált a legutóbbi Fed-közlemények szerint. Arról is esett szó, hogy a Fed nagyobb súllyal vásárolhatná a jelzálogkötvényeket, illetve leszállíthatná a betéti kamatszintet. A dollár alól ezek a lépések minden bizonnyal kihúznák a talajt.

Ben Bernanke Fed-elnök legutóbb az amerikai Szenátus Bankbizottsága előtt azt nyilatkozta, hogy amennyiben a gazdasági teljesítmény nem lesz képes olyan mértékben javulni, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliség, akkor a Fed 'többet is tehet a gazdaságért”. A további monetáris lazítás eszközei lehetnek újabb államkötvény vásárlások, vagy például jelzálogkötvények vásárlása is, továbbá lehetséges, hogy az irányadó rátát tovább kell tartósan alacsony szinten tartani. A kereskedelmi bankok számára fontos jegybanki betéti, illetve hitelkamatot is lejjebb lehet szállítani – közölte Bernanke. Mindegyik opciónak megvan a maga előnye, illetve hátránya, amelyeket a Fed Nyíltpiaci Bizottságának alaposan mérlegelnie kell. A jelenlegi makrogazdasági adatok alapján az amerikai gazdaság lassul, a munkanélküliség 2009 óta 8% feletti, ezért a Fed-kormányzók aggódnak a növekedés miatt. Bernanke elmondta, hogy mivel szokatlan, rendkívüli monetáris politikai eszközöket kell alkalmazni, nagyon nehéz dolga van a Nyíltpiaci Bizottságnak. Minden lehetőségnek megvan a maga egyedi költsége, kockázata és nehezen becsülhető a hatása.

A szeptember 12-13-i ülésen rukkol majd elő Fed stábja az újabb makrogazdasági előrejelzésekkel, ezért újabb irányt a monetáris politikában jó eséllyel csak ősszel láthatunk. Bernankenek lehetősége van arra, hogy az augusztus 31-i gazdasági konferencián Jackson Hole-ban előzetesen tájékoztassa a befektetőket arról, hogy vajon szeptemberben hajlandó lesz-e belemenni a Fed egy újabb, harmadik körös fedezetlen kötvényvásárlásba (QE3), vagy sem. Legutóbb a QE2 'megszellőztetése” komoly ralit indított a piacokon.

Mindössze 50 százalék esélyt adnak a tengerentúlon a befektetők annak, hogy a Fed hajlandóságot fog mutatni ma újabb gazdaságélénkítő lehetőségekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.